Vesnicia s-a nãscut la sat. Asa spunea Lucian Blaga. Acolo, timpul trece greu, încet, nimeni nu se grãbeste, viata se scurge lin, profitând din plin de fiecare clipã. Oamenii sunt altfel mai prietenos, mai buni la suflet. Satul momârlãnesc abundã de traditii, iar unele dintre acestea sunt pãstrate vii chiar si în zilele noastre.
Nedeile sunt sãrbãtori câmpenesti, desfãsurate începând cu prima zi a Pastelui, când în curtea bisericii se pregãteste o masã plinã de bucate, aduse de familiile mai înstãrite. Pãsatul, ciorba si tocãnita de oaie sunt pregãtite numai de bãrbati, din ele înfruptãndu-se toti cei care au participat la sfânta slujbã. Satul românesc este izvorul sensibilitãtii si spiritualitãtii românesti, de aceea el nu trebuie sã fie uitat. El trebuie sã trãiascã cu obiceiurile si datinile sale, cu ocupatiile si portul oamenilor sãi.
“Începând cu obiceiurile prilejuite de fiecare eveniment important în viata poporului, continuând cu frumoasele costume pe care le îmbracã în aceste împrejurãri si terminând cu dansurile, cântecele si strigãturile nelipsite la aceste datini, arta noastrã popularã manifestatã sub toate aspectele ei prezintã o bogãtie nepretuitã pentru noi toti. Trebuie sã devenim responsabili pentru valorile pe care le-am primit de la înaintasi si le vom transmite celor care ne vor urma. Primãria municipiului Petrosani si Consiliul Local a sprijinit întotdeauna pãstrarea traditiilor, persoanele care transmit din generatie în generatie valorile primite de la pãrinti si bunici”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Municipalitatea de la Petrosani a alocat suma de 10.500 de lei pentru sustine comunitatea localã care pãstreazã tezaurul cultural local. Primele nedei vor avea loc începând cu data de 2 mai. Acestea vor avea loc la Dâlja Micã si Sãlãtruc. Urmeazã în 3 mai nedeile de la Maleia si biserica Sfânta Varvara. În 8 mai vor avea loc nedei la Dâlja Mare si Sãlãtruc, iar în 29 iunie va fi ultima nedeie pe Slãtinioara.
Monika BACIU