Înconjurată de munţi, Valea Jiului le oferă celor pasionaţi de alpinism, drumeție ori speologie adevărate comori naturale. Cheile Crivadiei, Băniţei, Tăii, Roşiei sau Jieţului sunt adevăratele bogății ale zonei de est.
Cheile Crivadiei, Băniţei, Tăii, Roşiei sau Jieţului, adevărate comori naturale ale regiunii, oferă pasionaţilor de alpinism, drumeție şi de speologie un spectacol grandios, de o frumuseţe aparte. Cele patru „defileuri în miniatură” conferă regiunii un uriaş potenţial turistic atractiv pentru aventurieri.
Valea Jiului are adevărate comori care atrag vizitatori în fiecare sezon estival, iar Cheile Crivadiei, Băniţei, Tăii, Roşiei sau Jieţului, toate grupate pe o rază de doar câţiva kilometri, sunt vizitate anual de tot mai mulți turiști.
Cheile Crivadiei au fost folosite ca o barieră naturală în calea invadatorilor. Îngustimea dintre pereţii cheilor şi verticalitatea lor nu au permis nici măcar formarea unor poteci prin care să te poţi strecura.
Singura posibilitate de a le străbate este pe cursul râului care desparte versanţii, însă nici aceasta nu este lipsită de efort. Marmitele, care sunt scobituri formate prin eroziune în albia râului, adânci şi de doi metri, te silesc să te înclini în faţa naturii. Nu te poţi abate nici în stânga şi nici în dreapta. Natura te obligă să-i urmezi regulile şi te pune la încercare, iar premiul după atâta efort este pe măsură. Mai bine de jumătate din traseu, până la îngustare şi la apariţia marmitelor, poate fi străbătut şi prin albia pârâului din chei, mai ales în lunile de vară.
Aproape în continuarea Cheilor Crivadiei se găsesc şi Cheile Băniţei, la fel de spectaculoase. Turiştii care aleg să le viziteze o pot face aproape fără efort. Cheile Băniţei reprezintă o atracţie pentru turişti și datorită peşterii Bolii.
Peştera este apreciată de vizitatori în special pentru „camerele” de dimensiuni extrem de mari din interior. Perioada dintre cele două războaie mondiale a adus pentru peştera Bolii un nume nou, adică „Sala de bal şi de cântări”. Numele i-a fost dat datorită faptului că în perioada interbelică găzduia spectacole muzicale. Acest obicei a fost reluat, dar la o scară mult mai redusă pentru a nu afecta ecosistemul.
Arie protejată de interes naţional
Zona Cheile Crivadiei a fost declarată arie naturală protejată de interes naţional, pe raza Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina.
Aflată în vecinătatea satului Crivadia, în imediata apropiere a monumentului feudal Turnul Crivadiei, rezervaţia are o suprafaţă de circa zece hectare.
Întreaga regiune este presărată cu numeroase peşteri subterane precum: peştera Tecuri, peştera Ciclovina, peştera Sura Mare sau peştera Bolii. La doar câțiva kilometri, un lanţ muntos a dat naştere unor chei apreciate în primul rând de turiştii iubitori de aventură. Cheile Roşiei sunt sculptate într-o ramă calcaroasă şi, deşi sunt scurte, sunt spectaculoase, iar în pereţii lor se deschid o multitudine de peşteri foarte puţin cunoscute vizitatorilor. O creastă porneşte din dreptul Cheilor Roşia, întinzându-se spre est până în dreptul Cheilor Taia. Zona „porţilor” de intrare în Valea Jiului poate fi străbătută într-o singură zi, iar cei care vor să zăbovească mai mult la spectacolul oferit de natură au la îndemână mai multe pensiuni în zona montană a Petroşaniului, dar și în municipiu. Accesul la cheile din zona Văii Jiului se poate face și cu autoturismul.