Eveniment

Valea Jiului mãturatã de urgia naturii

Natura s-a dezlãntuit, din nou, la sfârsitul sãptãmânii trecute. De la est, la vest, Valea Jiului a fost mãturatã de ape. Inundatiile au mãturat gospodãriile, drumurile, au rupt podurile, iar apa a intrat, din nou în casele oamenilor.

Locuitorii din cartierul Aeroport al municipiului Petrosani au privit neputinciosi cum apa le distruge, pentru a doua oarã în nici o lunã de zile, locuintele. Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, cautã solutii pentru a-i muta pe acesti oameni, care de fiecare datã vor fi afectati de cãderile masive de precipitatii.

„Ploile afecteazã din nou aceeasi zonã din cartierul Aeroport. Am intervenit deja cu echipele ISU pentru a-i ajuta pe locatarii care si-au strâns tot ce-au putut de prin casã: mobilã si hainele abia uscate dupã ploile torentiale din luna iunie. Singura solutie realã pentru acesti oameni este sã le asigurãm alte locuinte. Este vorba de 30 de apartamente situate la parterul blocurilor, care vor fi de fiecare datã expuse inundãrii în acestã zonã”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

La Petrosani au fost probleme si în Colonie unde mai multe strãzi au fost inundate de un pârâu care si-a iesit din matcã. O altã zonã afectatã de urgia naturii a fost Sasa, acolo unde malul drumului de acces a fost rupt. Autoritãtile au intervenit pentru a remedia problema. Si  subsolul Spitalului de Urgentã a fost inundat. Nici celelalte localitãti din Valea Jiului nu au scãpat de probleme. La Lupeni situatia a devenit criticã, iar primarul Cristian Resmeritã a mobilizat toate utilajele si toti oamenii pentru a limita efectele inundatiilor. La Petrila mai multe poduri au fost rupte de viituri si câteva gospodãrii au fost inundate.

2-1

Probleme si la etajele superioare

Potopul care s-a abãtut asupra municipiului Petrosani a provocat însemnate daune materiale, nu doar locuitorilor din cartierul Aeroport si Colonie, ci si celor din zona centralã. Sunt multe apartamente la ultimele etaje care au suferit pagube însemnate în aceastã searã. O astfel de locuintã se aflã în cartierul Dimitrov, unde ploaia din aceastã searã si-a lãsat amprenta. Bilantul este unul foarte costisitor pentru proprietarii care muncesc din greu peste hotare a putea avea confort acasã. Tavanul din gips carton ud în totalitate, apa care se scurge pe la candelabre, mobilier si aparaturã electronicã distruse, sunt doar câteva din daunele suferite de cei care stau la ultimul etaj. Cazul din Cartierul Dimitrov al municipiului Petrosani nu este singular. Zeci de imobile situate la ultimele etaje ale blocurilor sunt avariate din cauza inundatiilor.

Ajutoare de la Guvern

Vicepremierul Vasile Dîncu sustine cã localitãtile afectate de ploile torentiale vor beneficia de ajutor din partea Guvernului. “Am discutat cu fiecare primar din Valea Jiului despre urgentele care existã, am discutat urgentele care sunt legate de codul portocaliu care a fost, de ajutoarele pe care le-am dat de la Guvern într-o primã fazã pentru a repara unele din stricãciunile care se pot rezolva din perspectiva infrastructurii, ceea ce am dat UAT-urilor în sedinta de Guvern trecutã, o sã mai dãm într-o sesiune. Vom vedea si pagubele care sunt cuantificate în acest moment, noi vom sprijini aceste lucruri”,  a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, la Vulcan. În sedinta de Guvern de acum douã sãptãmâni, judetului Hunedoara i s-a alocat suma de 18,49 de milioane de lei. Banii sunt destinati reparatiilor la infrastructurã afectatã de inundatiile din luna iunie.

Monika BACIU