S tudenți și profesori, ori cercetători din Belgia, SUA și de la noi din județ sunt în Valea Jiului, iar gazdă le sunt profesorii din Universitatea de la Petroșani. Sub titlul Valea Jiului: Laboratorul tranzițiilor, aici se va discuta, timp de mai multe zile despre ce înseamnă închiderea mineritului și care este tranziția agreată de toată lumea.
Între 4 și 6 aprilie, în Valea Jiului sunt studenți și cercetători de la: Université de Liège, Universitatea Petroșani, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Politehnicii Timișoara, Rhodes College – Statele Unite ale Americii, Facultatea de Jurnalism a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Academia de Studii Economice București, dar și de la Central European University Viena. Iar aceștia deja au plecat să viziteze perimetre minere.
„În cadrul acestui proiect pentru tranziție în Valea Jiului, la care noi suntem parteneri și gazde, au venit studenți și cadre dicatice din Belgia, SUA, din Timișoara pentru a vedea la fața locului ceea ce există din industria tradițională și, cum gândim noi tranziția spre alte domenii. Luni dimineață, o parte dintre studenții belgieni au plecat la mina vUlcan, alții au mers prin Valea Jiului, cadrele didactice au văzut universitatea noastră și au aflat despre implicarea noastră în dezvoltarea Văii Jiului și în tranziția care este necesară în această zonă”, a spus prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Peste 100 de persoane se estimează că vor participa la dezbateri, unde se va discuta despre exeperiențele străinilor și despre pașii pe care și noi îi facem spre tranziție. „Ei au avut aceste probleme înaintea nostră și și la ei a fost acesată tranziție destul de greoaie, pentru că nu au anticipat-o pe perioada în care mineritul și siderurgia erau în apogeu și nu au început nici ei o reconverse a forței de muncă spre alte domenii industrale. Când s-a închis domeniile acestea și la ei, adaptarea nu a fost ușoară și nu s-a făcut repede. Se îndreaptă și ei spre industrii noi, cum ar fi hidrogenul, baterii electrice, energii neconvenționale, lcuru pe care și noi le anticipăm aici, în Valea Jiului”, a mai spus rectorul Universității din Petroșani, prof univ dr Sorin Radu.
Toți cei aflați acum în Valea Jiului vor merge la minele rămase active, vor ajunge în stațiunile de munte de la noi și vor face, așa cum numesc ei, o analiză diagnostic teritorială.
Diana Mitrache