„Consiliul European care va avea loc la finalul acestei săptămâni, în perioada 10-11 decembrie, va fi de o importanță crucială pentru România”, scrie europarlamentarul Corina Crețu, pe pagina sa de socializare. Asta înseamnă că toată atenția se îndreaptă spre Valea Jiului și se pune problema clară a susținerii zonei.
Ultima întrunire a Consiliului European de anul acesta are loc joi la  Bruxelles.
Pe ordinea de zi se vor afla  temele climatice: se va încerca stabilirea unui nou obiectiv de reducere a emisiilor cu efect de seră, în vederea atingerii de către Uniunea Europeană a neutralității climatice până în 2050.
Dar pentru Valea Jiului este un moment decisiv: „Pentru România, impactul acestei decizii va fi semnificativ – cu atât mai mult dacă ne gândim la Valea Jiului. Am militat întotdeauna ca Valea Jiului să fie asistată în această tranziție și să primească o atenție specială. În calitate de Comisar European pentru Politică Regională, am alocat bani pentru această regiune și am inclus-o în proiecte-pilot prin care i s-a acordat asistență tehnică. Iar anul trecut i-am solicitat noului Comisar European pentru Politică Regională, Elisa Ferreira, să aibă în vedere dramele prin care trec oamenii din Valea Jiului.  Am primit asigurări că va exista sprijinul de care e nevoie pentru Valea Jiului și că cei care resimt cel mai puternic efectele acestei așa-numite ”tranziții verzi” vor fi și cei care primesc un ajutor mai mare.  În calitate de Membru al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, voi urmări activ acest subiect și voi face toate demersurile pentru ca Valea Jiului să rămână pe agenda europeană”, a scris Corina Crețu.
Europarlamentarul român mai spune că  nimeni nu trebuie să mai vadă restrângerea activității subterane, de extracție a huilei, ca pe ceva ce va aduce sfârșitul și că este momentul să ne reorientăm just.
„Sper ca săptămâna aceasta, Consiliul European să aibă în vedere aceste aspecte. Ar fi foarte important pentru România și pentru români. Obiectivul despre care se va discuta este acela de reducere a emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030. Este, așadar, o țintă foarte ambițioasă, dar care trebuie să țină cont absolut obligatoriu de aspecte care țin de costurile pe care le implică atingerea acestui deziderat, precum și de circumstanțele naționale”, a mai spus europarlamentarul Corina Crețu.
Acesta este un moment așteptat la nivel național, iar pentru Valea Jiului poate fi începutul unei ere noi. Pot veni bani pentru proiecte de dezvoltare, iar asta va fi posibil, doar dacă aleșii noștri vor ști ce este de făcut.
Primarii și „Parteneriatul”
În prezența reprezentanților Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene și a organizațiilor Bankwatch România și Greenpeace România, primarii din Valea Jiului  au semnat, în vara anului trecut, “Parteneriatul Văii Jiului pentru Tranziție Justă”, pentru atingerea obiectivelor tranziției energetice și ale dezvoltării economice în comunitățile din Valea Jiului.
Semnarea Memorandumului reprezintă un angajament colectiv pentru facilitarea unei tranziții graduale, de la o economie bazată pe cărbune la un model economic mai sustenabil și diversificat. Administrațiile locale din Valea Jiului și-au asumat participarea la dezvoltarea unei strategii pentru tranziție și a planurilor de implementare, inclusiv identificarea proiectelor de care pot beneficia comunitățile Văii Jiului.
“Parteneriatul Văii Jiului pentru Tranziție Justă” pune accentul pe colaborare participativă și implicarea organizațiilor publice și private, a sindicatelor, a partenerilor sociali și a societății civile. Primarii și-au luat angajamentul să dezvolte proiecte astfel încât nicio categorie socială să nu fie dezavantajată în această tranziție energetică. Întâlnirea  a avut loc în cadrul Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție în continuarea discuțiilor dintre autoritățile locale, asociații, sindicate, mediul de afaceri și reprezentanții Comisiei Europene, organizate în aprilie 2019 la Universitatea Petroșani, când a fost subliniată nevoia de colaborare între autorități pentru a se implementa proiecte în urma cărora să beneficieze întreaga Vale. Înainte de semnarea documentului, primarii din Valea Jiului au discutat cu directorul general adjunct DG ENER Klaus Dieter Borchardt și despre resursele disponibile limitate pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă. Primarii pot acum aplica împreună pentru asistență tehnică prin programul START în vederea formulării de proiecte viabile pentru întreaga regiune și pentru stabilirea surselor de finanțare. De asemenea, tot atunci au fost prezentate exemple de parteneriate de succes încheiate de autoritățile din zonele miniere Limburg și Dundee pentru diversificarea economiei.
Diana Mitrache
foto Corina Cretu | Facebook