Valea Jiului, frumoasa iarna, frumoasa si vara!

Ca iarna avem explozie de turisti in Valea Jiului, stim deja, dar ce ne facem vara, cand trebuie sa ne punem in valoare muntii in ochii turistilor si din alte unghiuri?!

Investitorii si proprietarii de pensiuni incearca sa faca asta, iar unora le si iese. O reteta de succes este cea a omului de afaceri Emil Parau, care de ani de zile investeste in promovarea zonei dincolo de granitele judetului, iar de cele mai multe ori are si rezultate pozitive. Insa,ce trebuie facut la scara larga pentru ca toti sa beneficiem de pe urma turismului si pe timp de vara?!“ In primul rand trebuie sa promovam aceasta zona a Vaii Jiului, iar pentru asta, cei care vin in timpul verii aici, trebuie sa se simta foarte bine. Eu personal, am incercat sa fac aceasta promovare de cativa ani si a inceput sa prinda. La Pensiunea Retezat avem amenajat cam tot ce-i trebuie unui turist, adica piscina, terenuri, parc de aventura, trasee turistice si mai nou, incepand de anul acesta, chiar si echitatie. Deja au inceput rezervarile, avem solicitari chiar din Bucuresti, Timisoara si Brasov. Deci, chiar se poate face! In Straja mergem pe tabere de elevi, ceea ce este un lucru bun. In acest an, in luna iulie va fi o tabara foarte mare de peste 1000 de elevi care  vin din toata tara timp de 10 zile. Va fi ocupata aproape toata statiunea”, ne-a declarat Emil Parau, investitor in turismul din Valea Jiului.

Un bun inceput pentru promovarea Vaii Jiului la rang de zona turistica, este punerea in evidenta a traditiilor. Cele mai multe obiceiuri de aici sunt unice, iar turistii, in special strainii, ar da bani grei pentru a trai cateva zile, cel putin, in mod autentic, cu tot ce inseamna viata intr-o zona rurala sau cu istorie, asa cum este a noastra.

“Speram ca incet-incet sa atragem si alti turisti care sa vina sa-si petreaca din concediul pe care il au, la noi, in Valea Jiului si, de ce nu, sa venim cu lucruri pe care nu le au altii. Aici vorbesc de stane frumoase cu tot obiceiul masuratului oilor si multe alte lucruri pe care le facem doar noi”, a mai spus Parau.

Un alt punct de atractie turistica nemaipomenit pentru toti cei care macar tranziteaza Valea Jiului, este Pestera Bolii, un loc reintrat in circuitul larg de circa 6 ani, de cand ecologistii de la Petro Aqua l-au preluat si l-au pus la punct. De asemenea, cei pasionati de speologie si trasee montane, in Valea Jiului cu siguranta nu s-ar plictisi, pentru ca in Muntii Retezat exista peste 80 de pesteri mai mult sau mai putin cunoscute. Una peste alta, acestea sunt doar cateva din atuurile pe care aceasta zona magnifica, incarcata cu obiceiuri unice si istorie nepretuita, le are si care pot incanta orice turist din lume.

Luiza Andronache