11Locuitorii judetului Gorj iarãsi s-au plâns cã Jiul vine de la noi plin de gunoie si PET-uri, iar asta pe bunã dreptate. Primãriile fac curãtenie, însã în zadar, pentru cã în scurt timp, malurile sunt din nou murdare.

De nenumãrate ori, gorjenii s-au plâns  cã le vin tone întregi de gunoaie aduse de apele Jiului si de fiecare datã avem de-a face cu aceeasi poveste.  Oamenii sau diferite firme poluazã malurile , gunoiele sunt luate de ape si duse la Gorj, iar  primãria Petrosani, cel putin, face curãtenie periodic, însã tot în zadar.

„Noi facem tot timpul actiuni de curãtire a malurilor Jiului  si vom face si în continuare, însã noi nu ne putem permite sã avem politisti sau gardieni care sã stea 24 de ore din 24 pe aceste cursuri de apã”, ne-a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Municipiului Petrosani De câteva zile, tot efectivul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public si Privat de la primãria Petrosani lucreazã la ecologizarea malurilor râului Jiu, pentru cã iarãsi, cei din Gorj si-au arãtat nemultumirea cã la ultimele ploi, când debitul apelor a crescut foarte mult, si cantitatea de deseuri cu care s-au ales, a fost una imensã.   De altfel, toate cursurile de apã din Valea Jiului sunt pline cu deseuri de tot felul, însã în lupta nesfârsitã cu nepãsarea unor oameni pare un joc care mereu se reia.

Anul trecut, chiar Ioan Tudor, comisarul sef adjunct al Gãrzii Nationale de Mediu de la vremea aceea, a venit la Petrosani pentru a discuta aceastã problemã. Defileul Jiului aratã acum ca si atunci, înfiorãtor si din cauza gunoaielor aduse de apã, în special materiale textile, pentru cã cei care detin firme sau magazine cu haine second- hand, le aruncã direct în albie.

Ministerul Mediului  avea un program care dorea sã limiteze poluarea pe râul Jiu prin dezvoltarea la scarã largã a unui centru de reciclare a deseurilor textile de la depozitele de haine second hand.

“De fapt, nu problema amenzii ne intereseazã, pentru cã dupã ce a poluat Jiul, degeaba îi mai dãm amendã. Dupã ce a aruncat TIR-ul de haine pe marginea Jiului si sunt cârpe pe marginea apei pânã la Tg Jiu, degeaba îi dãm amendã. Pe noi ne intereseazã sã prevenim.

Vom avea o propunere legislativã vizavi de aceste cârpe, pentru cã în Valea Jiului existã o unitate care le recicleazã, dar din pãcate în cantitate micã. Cei mai multi agenti economici care comercializeazã aceste haine second-hand, pentru cã nu existã legislatie care sã-i oblige sã le ducã la centrele de reciclare, le aruncã”, a mai spus Ioan Tudor, cel care anul trecut s-a aflat la conducerea Gãrzii Nationale de Mediu.

Detaliile acestei initiative legislative trebuiau stabilite pânã la finalul anului trecut, însã din pãcate, schimbarea guvernãrii a lãsat ca acest proiect sã fie dat uitãrii. Asta în timp ce poluarea  creste, nesimtirea celor care o creazã la fel, iar autoritãtile pot doar sã constate.

Luiza Andronache