“Ceea ce se întâmplã în Valea Jiului reprezintã o tristete personalã majorã”. Pusculita de partid, managementul defectuos si complicitatea între conducere, sindicate si nu numai a adus Complexul Energetic Hunedoara în situatia criticã în care se aflã astãzi. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat la RFI România cã Valea Jiului a ajuns în situatia de fatã din cauza unor factori cumulati.
“Aceste lucruri tin mai mult de resortul organelor de urmãrire penalã sau a celor care documenteazã circuite financiare ilicite. În esentã vorbim de angrenarea unor societãti în operatiuni care, aparent, sunt comerciale, au un scop comercial bine definit si sunt în beneficiul societãtii, dar nu aduc nicio valoare adãugatã, fie pentru cã preturile sunt ridicate, fie pentru cã serviciile care sunt prestate sunt nenecesare, exagerat de scumpe sau sunt calitativ executate de o manierã deplorabilã si aceste contracte si relatii comerciale perpetueazã o lungã perioadã de timp, ceea ce duce ca societãtile cãpusate, ceea ce au numit unii generic pusculitã de partid sã intre în dificultãti financiare, dacã nu, chiar în insolventã. Aceasta una din cauze. Este o cauzã documentatã, au existat controale ale corpului de control al primului ministru, existã dosare penale, e evident cã aceasta e o cauzã importantã. Când intervin astfel de situatii, intervine si un soi de delãsare, degradare a actului de conducere. În momentul în care dispare etalonul corect intervine o degradare generalã, intervine o degradare a conditiilor tehnice, a respectãrii disciplinei de productie, au fost cazuri în care s-au degradat utilaje, nu s-au deschis perimetre noi miniere, când stiam clar cã ar fi trebuit sã le deschidem. România exploateazã aceste resurse de foarte multi ani de zile, existã aceastã expertizã în România si cu toate acestea, în anumite zone am uitat sã ne facem meseria, iar aceastã degradare a climatului de lucru în companii este o a doua cauzã a esecului financiar a acestora si cã acest lucru este legat direct de aceastã idee, cum cã nu are sens sã îti faci meseria sau cã nu are niciun rost sã îsi faci meseria de a te comporta corect si de a-ti gãsi un crez profesional sau de a-ti face o carierã pentru cã de fapt, este cu totul si cu totul altceva. Numirile pe alte criterii decât pe meritocratie, samd… Din aceastã degradare rezultã si o dificultate majorã în a restructura, pentru cã te întorci în aceste companii, vii cu un plan, ne uitãm la CEH, care nu se poate spune cã este într-o situatie dificilã, ci este într-o situatie extremã, este în insolventã. CEH avea niste datorii imense la începutul acestui an. La CEH si la Compania Nationalã a Uraniului nu confruntãm cu cele mai dificile situatii. În unele cazuri existã o degradare a climatului managerial din aceste societãti. De aici apare o dificultate majorã. Vii cu un plan, un plan pe care pentru redresare, iar implementarea lui este extrem de dificilã pentru cã trebuie sã rescrii, pentru cã sunt niste oameni care au trãit ani de zile într-o culturã extrem de nocivã”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu la RFI România.
Potrivit ministrului, la starea de fapt au contribuit mai multi factori. Totul a gravitat în jurul unei singure industrii, fãrã a se dezvola nicio altã activitate. “Sunt si culturi asociate ale unui ecosistem toxic, în jurul acestor companii, în zonele monoindustriale, în care nici alte lucruri nu s-au dezvoltat. Pentru cã în mai toate aceste zone au fost si alte oportunitãti care nu au fost valorificate la întregul potential, tocmai din aceastã situatie. Asta nu înseamnã cã sunt singurele elemente. Pentru mine, ceea ce se întâmplã în Valea Jiului reprezintã o tristete personalã majorã si o consider, într-un fel si un esec social. Ceea ce s-a întâmplat în Valea Jiului, ce se întâmplã si în alte zone, se întâmplã sub ochii nostri ai tuturor si este tragic într-o Românie care creste cu 4%, sub ochii nostri ai tuturor, de ani de zile niste lucruri sã meargã pe o pantã clar descendentã si sã intervenim numai în momentul în care ajungem la limita limitelor”, a mai spus sursa citatã. Companiile de stat nu reprezintã o problemã socialã pentru ministerul de resort. Salvarea acestora nu are la bazã factorul social, ci factorul energetic de importantã nationalã.
“Nu cred cã aceste companii reprezintã o problemã socialã. Nu cred cã noi trebuie sã sustinem aceste companii pentru cã trebuie sã sustinem niste oameni aflati în zone defavorizate. Eu cred cã trebuie sã ajutãm aceste companii sã reintre într-o zonã de eficientã economicã. Dacã aceste companii au fost decapitalizate, dacã toate resursele lor în anii anteriori au avut venituri si s-au dus pe orice altceva decât pe propria crestere internã, astãzi este nevoie de o recapitalizare”, a mai declarat Grigorescu la RFI România.
Conducerea ministerului poartã discutii cu cei de la Comisia Europeanã pentru salvarea unor companii de stat, printre care si Complexul Energetic Hunedoara. Sintagma cã “Comisia Europeanã nu ne lasã” este falsã potrivit ministrului de resort.
“Mi se pare cã asta este o falsã problemã (cum cã Comisia Europeanã nu ne lasã-n.r.) si am auzit de foarte multe ori aceastã sintagmã si este posibil sã fi fost adevãratã mai ales dacã ne-am dus si am discutat cu Comisia Europeanã lucruri care erau departe de realitate sau nu erau fundamentate. Nu cred cã trebuie sã ne lase nimeni. Noi suntem cei care creem, alãturi de alte state membre legislatia europeanã, noi nu ne lãsãm pe noi. Nu ne mai putem ascunde astãzi în spatele acestei chestiuni si ar trebui sã ne facem meseria. Am stabilit niste reguli cu privire la ajutorul de stat, dar ajutorul de stat vizeazã acordarea unor sume fãrã ca acestea sã fie orientate cãtre redresarea realã a companiei. Ajutorul de stat este permis, existã niste reguli, dar care ne asigurã pe toti, cã el îsi îndeplineste scopul. Fie de salvare a societãtii, fie în cazul în care este vorba de lichidare, de atenuare a efectelor sociale ale acestei societãti, fie în cazuri de recapitalizare, ne asigurã cã aceste companii vor reveni în piatã. Suntem în discutii cu Comisia Europeanã pentru toate companiile unde existã acest element de ajutor de stat. Am început discutii din timp pentru cã ne cunoastem meseria”, a mai subliniat ministrul. Scopul ministerului nu este de a închide Complexul Energetic Hunedoara si celelalte companii, ci de a le reaseza pe piatã, astfel încât acestea sã devinã profitabile. Ministrul sustine cã CEH trebuie restructurat din cauza pierderilor, însã nu va fi ras de pe fata pãmântului.
“Scopul nostru nu este sã închidem, ci scopul nostru este sã reasezãm aceste companii pe drumul corect, chiar si la Hunedoara unde aparent sansele date inclusiv din zona sindicalã, liderii de sindicat credeau cã nu mai e nimic de fãcut si acolo vom scoate o companie care sã fie viabilã si care sã ne asigure acei MWh de care avem absolutã nevoie. Acesta este lucrul pe care l-am spus celor de la Comisia Europeanã, nu doresc sã salvez CEH pentru cã am un atasament fatã de Valea Jiului sau cã îmi plac oamenii de acolo si m-am gândit sã continuãm o activitate, ci avem nevoie de acei MWh din ratiuni de strictã securitate energeticã si de configuratia sistemului de transport a energiei electrice în România si pentru acest lucru nimeni nu are voie sã se atingã de aceastã societate. Trebuie sã o restructurãm pentru cã are pierderi, datorii si ineficientã, dar nu se pune problema sã râdem de pe fata pãmântului. E nevoie si de un efort societal, e nevoie de fonduri europene, de programe mai largi care sã scoatã aceste zone din blestemul monoindustrialismului”, a mai subliniat ministrul la RFI România.
Planurile greu de aplicat
Planurile de restructurare/eficientizare sunt greu de aplicat la companiile de stat. Potrivit ministrului existã tot felul de piedici care sunt puse de diversi factori, iar fãcând referire la Valea Jiului, acesta subliniazã cã urmeazã miscãri de protest care însã nu vor îndupleca pe nimeni, ci ba din contrã vor afecta situatia societãtii.
“Existã planuri de eficientizare la companiile care au în momentul acesta dificultãti financiare evidente. Aceasta este o micã parte din acest puzzle pentru cã redimensionãrile de personal sunt absolut necesare, dar sunt ultimul lucru pe care vrem sã îl facem. În unele cazuri extreme, vorbim probabil de 10%, dar acest lucru trebuie confirmat de planuri concrete si din care sã rezulte eficienta clarã a acestor mãsuri. La CEH lucrurile sunt într-o situatie mai delicatã, se fac niste concedieri pentru cã societatea este în insolventã. La CEH vom vedea proteste de amploare si s-ar putea sã ajungem, Doamne fereste, inclusiv la sistarea activitãtii, nu pentru cã nu ar exista solutii, ci pentru cã aceastã ingerintã a unor factori care cred cã protestele sunt cheia unui efemer succes poate si electoral ar putea sã ducã la situatii extreme. Noi facem eforturi si trebuie sã facem restructurarea împreunã, dar e dificil sã spui cuiva cã facem restructurare împreunã atâta timp cât partenerul tãu trebuie sã îsi asume o responsabilitate si sã ia niste decizii grele, dar trebuie sã o facã pentru a salva aceastã activitate, ceea ce înseamnã pentru a continua, cel putin încã 10 ani, continuitate activitãtii de minerit si de producere a energiei electrice în Valea Jiului. Restructurarea ar trebui sã priveascã inclusiv structurile de conducere, sucursale peste sucursale, directori si consilieri…”, a mai precizat ministrul energiei. Ministrul afirmã cã nu are niciun interes politic, ci scopul sãu este strict reasezarea companiilor de stat.
“Nu cred cã existã bad-timing. Eu nu candidez, eu nu am o abordare politicã. Eu am venit aici sã îmi fac o meserie, am venit sã contribui la reasezarea pe un drum corect a acestui sistem energetic si la a închide vulnerabilitãtile si este interesul tuturor. Interesul major este cã dacã avem 30% din energie produsã în zona carboniferã sã nu mentinem companiile din energie într-o zonã de vulnerabilitate economicã si socialã”, a încheiat ministrul.
Complexul Energetic Hunedoara se aflã la a doua insolventã din acest an, iar existã toate sansele ca administratorul judiciar sã cearã declararea falimentului societãtii din cauza problemelor financiare. În tot acest timp, sindicatele fac demersurile necesare pentru declansarea grevei generale. Sau nu…
Monika BACIU