Deputatul hunedorean Monica Iacob Ridzi, spunea cã motiunea simplã depusã nu a avut ca scop principal demiterea celor doi ministri, ci tragerea unui semnal de alarmã în ceea ce priveste problemele grave cu care se confruntã mineritul din Valea Jului.
Actualii ministri, Vosganian si Nitã, tergivesreazã, în opinia parlamentarilor care au initiat motiunea, luarea unor decizii în ceea ce priveste viitorul mineritului, fapt ce atrage deja sincope în ce priveste programul de închideri de mine, iar Guvernul importã 300.000 de tone de cãrbune, când din Valea Jiului, minele pot furniza 2,5 milioane de tone.
Sistemul energetic national, sub conducerea ministrilor Varujan Vosganian si Constantin Nitã, trece prin cea mai gravã crizã pe care a cunoscut-o România de-a lungul întregii sale istorii. Asta spun parlamentarii care marti au dezbãtut timp de mai multe ore în Parlament, motiunea. La intrarea la dezbateri, Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a precizat cã a venit în fata parlamentarilor Opozitiei cu dorinta de a dialoga, iar dacã aceastã motiune va duce la ipoteza cã Valea Jiului va deveni un producãtor eficient de energie, atunci ea va fi beneficã, dar dacã rãmâne cantonatã într-o zonã de dezbatere localã în care PDL doreste “sã-i facã pe mineri sã uite ce s-a întâmplat în timpul guvernãrii sale”, atunci cel mai bun lucru va fi ca aceastã motiune sã fie respinsã.
Intitulatã ‘Scãpati mineritul din Valea Jiului de norocul rãu al conducerii bicefale Vosganian-Nitã!’, motiunea simplã aratã cã atunci când oamenii politici care compun actuala guvernare au venit în Valea Jiului în campanie electoralã le-au promis minerilor, sub cuvânt de onoare, cã vor avea grijã ca mineritul din aceasta zonã a tãrii sã continue si sã se dezvolte pe baze economice sustinute de stat, dar se pare cã lucrurile au stat altfel. „Este vital pentru Valea Jiului asigurarea resurselor financiare, fie pentru retehnologizarea minelor si a douã grupuri energetice de la Mintia, fie pentru retehnologizarea minelor si construirea unui grup nou la Paroseni de minim 250 MWh.
Prin retehnologizarea grupurilor de la Mintia se asigurã apa caldã si încãlzirea localitãtilor limitrofe, precum si producerea de energie electricã într-un punct strategic pentru Sistemul Energetic National si nu va genera somaj în aceastã zonã.
Prin construirea unui grup nou la Paroseni se asigurã posibilitatea termoficãrii Vãii Jiului, eliminarii costurilor transportului cãrbunelui pe calea feratãsi generarea de minim 500 locuri de muncã, în conditiile în care pânã la finele anului 2018 în Valea Jiului se vor pierde aproximativ 3.000 locuri de muncã” au precizat parlamentarii opozitiei în motiunea simplã.
Diana Mitrache