Ministerul Sãnãtãtii a lansat campania de promovare a imunizãrii copiilor, sub numele “Vaccinurile salveazã vieti”, cu scopul de a informa pãrintii despre cea mai importantã si eficientã metodã de prevenire a bolilor care pot provoca moartea. \

La nivelul judetului, existã reticentã din partea pãrintilor în ceea ce priveste vaccinarea nou-nãscutilor. Potrivit statisticii DSP, în luna februarie a acestui an doar 51,22% din nou-nãscutii hunedoreni, din mediul rural, au fost vaccinati împotriva rujeolei, în scãdere cu 15 procente fatã de aceeasi perioadã a anului trecut. Situatia este mai bunã la nivel urban. Astfel, în luna februarie a acestui an, la nivelul oraselor, 74,42% dintre copii au fost vaccinati.

“Campania “Vaccinurile salveazã vieti”contine un clip video care îl are ca protagonist pe cunoscutul actor Victor Rebengiuc. Acesta spune povestea rãzboaielor din secolul trecut careau luat viata a 200 de milioane de oameni, în timp ce bolile care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare au omorât peste 600 de milioane. Mesajul clipului subliniazã importanta vaccinurilor pentru preventia unor boli care pot afecta grav sãnãtatea sau chiar viata oamenilor. O altã componentã importantã a campaniei “Vaccinurile salveazã vieti”este informarea, prin noua paginã web dedicatã vaccinãrii: desprevaccin.ro. Pagina web prezintã informatii despre beneficiile imunizãrii, Programul National de Vaccinare, precum si mãrturiile unor personalitãti publice care si-au vaccinat copiii. De asemenea, sunt prezentate în detaliu vaccinurile adesate copiilor si adultilor.

Pagina desprevaccin.ro îsi propune sã devinã principala sursã de informare pentru toti cei care vor sã afle informatii cuprinzãtoare si sigure despre vaccinurile esentiale folosite în România”, aratã un comunicat al Ministerului Sãnãtãtii. Reprezentantii DSP Hunedoara declarau în urmã cu o lunã cã “principalele motive ale nevaccinãrii sunt neprezentarea (în crestere fatã de anul precedent), contraindicatiile medicale, refuzul si lipsa vaccinului. 15% din copiii investigati, respectiv 13% din numãrul de nãscuti vii ai cohortei, au fost incompletvaccinati în raport cu vârsta, din douã motive: refuzul si neprezentarea (care uneori poate masca un refuz)”.

Monika BACIU