O „cârtitã”, aparate de depistat spãrturi, sau multe alte instalatii ce seamãnã mai mult cu niste roboti, masini de mare tonaj si utilaje performante. Toate ajung sau au ajuns deja la Apa Serv, care are în desfãsurare un amplu program de reabilitare a retelelor din zona noastrã si care va face toate acestea cu utilaje noi si performante. De altfel, acestea sunt absolut spectaculoase si de ultimã generatie, iar ele vor fi utile si dupã finalizarea proiectului de reabilitare a aductiunilor de apã.
„În contractul de finantare mare, care a fost accesat pe fonduri europene POIM 2014 – 20202, existã un contract de lucrãri pentru furnizarea de echipamente specifice sistemului de alimentare cu apã. Vorbim despre buldoexcavator, autospeciale pentru desfundat retelele de canalizare, autolaboratoare, motopompe, generatoare. Au venit cam toate si mai asteptãm încã douã echipamente (…), personalul a fost instruit si beneficiile deja se resimt, pentru cã, dacã pânã acum, puteam sã lucrãm cu echipamente învechite, poate nici nu aveam unele, acum beneficiem de cea mai înaltã tehnologie în domeniu”, a spus Florin Donisã, director tehnic Apa Serv.
Si dacã cea mai mare problemã este cã cei de la ape distrug terasamentul, atunci când au lucrãri, acum au, pentru anumite zone, un aparat ce va permite lucrãri, fãrã a sparge asfaltul. „Este un echipament, cãruia îi spunem cârtitã, pentru cã se comportã ca atare, de foraj orizontal, de care societatea noastrã beneficiazã. Putem sã facem lucrãri de introducere a retelelor de alimentare, pânã la diametrul de 110 mm, pe sub drumuri, cãi ferate, pâraie, sau locuri chiar greu accesibile. Am avut situatii în care, decât sã spargem betonul pe o lungime de aproximativ 20 m, mai bine am introdus reteaua cu acest echipament, pentru cã stim bine, costurile cu refacerea terasamentului sunt destul de mari”, a mai spus Donisã, care a apreciat cã o astfel de lucrare dureazã între 30 de minute si 2 ore, mult mai putin decât în situatia în care se sparge betonul, iar o astfel de retea poate alimenta un cartier întreg. Nu este pentru prima datã când societatea de apã din Valea Jiului are astfel de echipamente, dar acestea de acum sunt absolut de ultimã generatie. În plus, echipele care vor lucra cu ele sunt acum instruite de specialisti, iar pe viitor, orice spãrturã ar putea fi detectatã, chiar înainte de a se vedea apa la suprafatã. Peste un milion si jumãtate de euro au fost investiti în acest proiect, iar aparaturile ce au fost achizitionate sunt de ultimã generatie. Apa Serv va avea si un laborator auto cu care se va stabili calitatea apei, scule si echipamente specifice pentru alt gen de interventii, un buldoexcavator, ori un utilaj pentru interventii la canalizare.
Diana Mitrache