Potrivit datelor oficiale, în decursul ultimelor luni, în Valea Jiului au avut loc 19 intervenții de alungare a urșilor.

În conformitate cu legislația internă și comunitară privind conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, România a stabilit un regim de protecție strictă pentru specii, printre care și ursul brun. Cu toate acestea, există circumstanțe excepționale în care siguranța și securitatea publică sunt puse în pericol sau pentru a preveni pagube semnificative, și în astfel de cazuri, se pot acorda derogări.
”Potrivit legistaţiei interne şi comunitare (Ordonanţa de urgenţă a Guvernutui nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturate protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, Directiva Habitate 92/43/EEC referitoare La conservarea habitatelor naturale şi a florei şi faunei sălbatice, etc), ursul face parte din categoria speciilor cu un statut de protecţie strictă pentru care orice formă de recoltare a unor exemplare din acestea este interzisă.
Pentru situaţii deosebite în care siguranţa şi securitatea publică sunt puse în pericol sau pentru prevenirea unor pagube importante se pot acorda derogări (…) pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 197/2022, s-a creat cadrul tegal pentru a se putea interveni asupra acelor exemplare de urs care reprezintă un real pericol”, potrivit Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
În plus, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 81/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 197/2022, a creat un cadru legal specific pentru intervenția asupra ursului brun în situații de pericol real. Acest cadru legal permite intervenția graduală folosind diverse metode, care pot include alungare prin diverse mijloace; tranchilizare și relocare și extragere prin eutanasiere sau împușcare.
Monika BACIU