Dezvaluiri

Urșii și lupii fac legea în gospodăriile hunedorenilor. APM face despăgubiri

H aite de lupi care atacă ferme de vaci angus și zeci de urși care provoacă pagube. Sunt doar câteva dintre dosarele pe care Agenția de Protecție a Mediului le instrumentează în Hunedoara.

Oamenii au raportat că gospodăriile ori fermele le-au fost atacate, iar cele mai multe cazuri sunt în Valea Jiului. Aici, Ro-Alert atenționează populația, aproape săptămânal, că sunt urși în diverse zone.
Urșii vin tot mai des în gospodăriile oamenilor din Valea Jiului. Atacă animalele domestice, iar cea mai mare despăgubire a primit-o un proprietar care a rămas fără cal. APM a instrumentat în acest caz un dosar în care proprietarul calului a primit 8.000 de lei. Dar peste 100 de milioane de lei sunt despăgubirile de până acum, în acest an. Asta, pentru că oamenii s-au trezit fără animale, după ce le-au fost atacate de urși sau lupi. „Cele mai multe cazuri sunt pe Valea Jiului. Dar există situații și în zona Bradului, Hațegului, Călanului. Cele mai multe putem spune că sunt la Uricani. Avem și lupi la o fermă din Muncel, lângă Deva. Au atacat o fermă de vite angus, pentru care fondul de vânătoare a solicitat și a și obținut autorizație să împuște 5 lupi. Acționau în haită și nu exista altă posibilitate de apărare împotriva lor. Deci, trebuie împușcați și deja fondul de vânătoare a raportat că a împușcat 2 dintre ei. Trei sunt încă liberi”, spune Georgeta Barabaș, șefa APM Hunedoara.
Dar nu vorbim despre pagube produse doar de acsete specii care sunt și protejate. Sunt și alți dăunători pentru care oamenii cer despăgubiri.
„Cele 48 de dosare care sunt instrumentate de APM sunt exclusiv cu specii protejate, respectiv lup și urs, preponderent urs. Dar există pagube produse și de speciile comune, respectiv mistreț, vulpe, căprior. Acestea sunt despăgubite de către Garda Forestieră”, mai spune șefa APM.
Aproape săptămânal oamenii din Valea Jiului primesc mesaje de tip Ro-Alert pe telefoanele mobile, în care sunt atenționați că urșii
se află în apropeierea gospodăriilor. Ultimul
a fost luni seara.
Un urs a fost semnalat pe strada Părăieni, la ieșirea din Petroșani, înspre Defileul Jiului.
Diana Mitrache