N u de puține ori s-a întâmplat ca oamenii din zonele montane, îndeosebi, să se trezească, la propriu, cu urșii în gospodării.
Cel mai recent exemplu vine de la Petroșani, acolo unde săptămâna trecută un urs a omorât o scroafă dintr-o gospodărie aflată la poalele Parângului, într-un cartier al localității. Ministerul Mediului susține că la nivel național se implementează un proiect cu finanțare europeană pentru conservarea ursului brun.
”Pentru diminuarea conflictului om-urs, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează proiectul ”Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”, finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare. Obiectivele acestui proiect sunt determinarea mărimii populației și stabilirea numărului de indivizi la nivel național, regional, județean și local, realizate prin studii genetice; reducerea conflictelor om-urs prin achiziționarea și instalarea unor sisteme de protecție a animalelor domestic, a culturilor agricole și a bunurilor material; înființarea unui complex pentru îngrijirea reabilitarea și protecția ursului brun; (…) reducerea conflictelor om-urs prin înființarea unor culture special cu rol de tampon în zonele cu o densitate mare a populației de urși, precum și reducerea pagubelor produse de aceste exemplare”, arată Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Ministerul mai notează că fauna sălbatică reprezintă o resursă a cărei management are un impact major asupra diversității biologice și al echilibrului natural.
”Studiile existente arată că funcțiile ecologice îndeplinite de faună sunt considerate o reflexive a unor ecosisteme aflate într-o stare favorabilă, în țara noastră. Pagubele cauzate de animalele sălbatice cresc pe măsură de activitatea umană și schimbările climatic se simt tot mai evident.(…) Principala problemă semnalată în ultimii ani, este generată de o prezență tot mai frecventă a specie urs brun în intravilanul localităților”, mai arată ministerul de resort.
Monika BACIU