În timpul iernii, când aprovizionarea cu
alimente este limitată, urșii întră în starea de hibernare, un mod leneș de a trece peste sezonul rece economisând energie, activitățile fizice fiind reduse la minimum. Studiile arată că această perioadă de adormire este benefică și pentru vindecarea
anumitor răni sau chiar infecții.
”Am conceput acest poster cu gândul la cei care vor să știe mai mult despre hibernare și somnul de iarnă. Dialog: Acum, iarna, putem să ne întâlnim cu ursul pe munte? Da! Și pe munte și pe dealuri și prin unele orașe. Păi, urșii nu hibernează? Nu hibernează, dar mai dorm în bârlog, mai ies pe afară, se mai plimbă… La urși nu are loc o hibernare în sensul bine-cunoscut (letargie), cu încetinirea drastică a funcțiilor vitale, ci un somn de iarnă, fără modificări notabile ale temperaturii corporale, respirației, pulsului, tensiunii cardio-vasculare”, informează Rangerii din România ARR.
Temperatura corpului unui urs scade la 7 grade Celsius, iar frecvenţa bătăilor inimii se reduce mult, simptome care la oameni contribuie la declanşarea unor complicaţii, mai ales în cazul în care indivizii suferă răniri. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă speră să găsească mecanismul din spatele miraculoasei vindecări a urşilor.
Monika BACIU
FOTO: Rangerii din România ARR