Ursul Baloo se scaldã în jacuzzii

Mascota statiunii Straja, ursul Baloo, dezmãt în jacuzzi. Cei care au urcat la sfârsitul sãptãmânii trecute în statiunea montanã Straja au putut vedea mirese, vânãtori, momârlani, dar si ursul Baloo, mascota statiunii montane, sculptati din zãpadã. Asta totul în cadrul celei de-a V-a editii a Festivalului Oamenilor de Zãpadã, un traditional eveniment organizat de Comexim R Lupeni, prin Emil Pãrãu.

Nici mãcar vremea mohorâtã nu a reusit sã strice distractia turistilor. Printre concurenti a fost si o fetitã originarã tocmai din Camerun. Cei mai entuziasmati au fost copiii mai sãraci ajunsi în statiune pentru premiile oferite de organizatori.

Turistii care au vrut sã ia parte la concursul oamenilor de zãpadã din Straja s-au apucat încã de dimineatã de lucru, astfel ca la ora prânzului, capodopera sã fie gata de a lua premiul cel mare. Cei mai entuziasmati au fost însã copiii mai sãraci din localitatea de la poalele statiunii care au venit la festival pentru dulciurile, premiu si ceaiul gratis oferit în de organizatori. „An venit din Lupeni, pe jos, cã nu am avut bani de telegondolã. Suntem mai sãrãcuti si poate câstigãm. Suntem cinci prieteni din acelasi cartier si am muncit toti ca sã avem câte un om de zãpadã. Poate primim dulciuri si de ce nu, chiar si un premiu”, spune entuziasmat, Andrei (14 ani). Un alt camarad al sãu, Cosmin (12 ani) a fãcut un om de zãpadã însã n-a mai gãsit cu ce sã-l împodobeascã. „Eu nu stiu dacã o sã câstig pentru cã nu am mai avut cu ce sã-i fac mâini, nas, gura si ochii. Nu mai erau nici crengute de brad, nici morcovi. Poate primesc ceva totusi”, spune copilul. Supãrarea lui a fost însã de scurtã duratã pentru cã un cabanier care i-a auzit povestea, a sãrit sã-l ajute cu o mânã de cãrbuni, o nuia si omul a fost gata.

Din Camerun la Strajast2

Cei care au participat la cea de-a cincea editie a festivalului Oamenilor de Zãpadã si-au lãsat imaginatia sã creeze. Printre concurenti

s-a aflat si o fetitã de 9 ani si jumãtate din Camerun si chiar dacã zãpada nu este tocmai o obisnuintã, micuta s-a descurcat bine. N-a fãcut un om de zãpadã, însã a fost „adoptatã” de un grup de tineri care realizaserã un pescar. Zora a fost „talismanul” lor pentru a câstiga concursul. „E frumos în Straja, îmi place si poate câstigãm un premiu”, a spus micuta. Dan (foto) a venit din Deva, cu mai multi amici, dar au ajuns prea târziu în statiune si n-a fost chip sã mai gãseascã un loc de cazare, glumesc tinerii. Cum românul se descurcã în orice situatie si-au fãcut un iglu. „Am muncit trei zile la el, este foarte bine, cald, frumos. Straja este o perlã si meritã efortul. Dacã nu am gãsit loc de cazare ne-am fãcut singuri”, glumeste tânãrul. Unii au fãcut un urs care stã la grãtar.”Cei care sunt la grãtar nu pot sã stea în frig decât cu ingredintele necesare unui grãtar. O canã cu vin, o pãlincã, o votcã. Am fãcut acest om de zãpadã la initiativa nepotului meu”, spune unul dintre participanti.

Un alt participant a crezut cã e mai bine sã îsi facã un autoportet din zãpadã. Asta dacã e sã tinem cont cã omul a fãcut un om de zãpadã fochist.

”L-am fãcut ca sã mã reprezinte. Este primul an când particip”, spune fochistul al cãrui om de zãpadã îl reprezintã.

Toti cei care au participat la Festivalul Oamenilor de Zãpadã au fost rãsplãtiti de organizatori. Toti au primit diplome si medalii.

”Au fost premii în dulciuri, pachete pentru toti concurentii. si premiile 3, 2, 1 au fost în diplome, bani si cupe”, a mai spus Emil Pãrãu.

Festival, tot mai cãutat de la an la an

DSC04887Organizatorul evenimentului, Emil Pãrau, declarã cã pe mãsurã ce trec anii, din ce în ce mai multe persoane se alãturã participantilor.

”Juriului îi este din ce în ce mai greu sã aleagã pentru cã chiar sunt foarte buni. Dacã la început a fost mai usor, au fost câteva creatii în zãpadã, astãzi pãutem spune cã imaginatia oamenilor a fost fantasticã. Chiar nu îti puteai da seama cã omul poate sã gândeascã la niste lucrãri atât de frumoase. Pe lângã oameni de zãpadã am avut ursu Baloo în jacuzzi, omul de zãpadã la grãtar, chiar mireasã, ginere, în primul rând m-a impresionat atmosfera deosebitã. Toti s-au simtit foarte bine, chiar la lucrãrile mireasa cu ginerele care erau vreo 20 de persoane din Oltenia chiar dansau si efectiv mergeau ca la nuntã în alai. A fost deosebit si mã bucur cã prinde acest festival al zãpezii. Suntem la a cincea editie si din ce în ce mai multi concurenti, mai multã lume în Straja si asta spune multe”, a declarat organizatorul evenimentului, Emil Pãrãu.

Cel mai important investitor în domeniul turistic din Straja, Emil Pãrãu, considerã cã actiuni de acest gen trebuie organizate în statiunile montane, pentru cã asa se face promovarea.

”Noi încercãm sã promovãm Straja, sã facem în fiecare sãptãmânã câte ceva si asta e un lucru bun. Ar fi bine sã înteleagã toatã lumea cã numai prin promovare putem sã aducem turisti în Straja”, a mai spus organizatorul festivalului.

Si întrecerile nu se opresc aici. Cei din munte promit cã în urmãtoarele sãptãmâni distractiile se vor tine în lant în Straja.

În Straja, în acest week-end au urcat mii de turisti pentru o turã pe pârtiile perfecte, dar mai ales pentru o turã pe cea mai lungã din tarã, o pârtie care mãsoarã peste opt kilometri.

Monika BACIU

Maximilian Gânju