Nicio mină nu mai funcționează acum în orașul Uricani, cea mai vestică localitate din Valea Jiului și declinul demografic este vizibil. Primarul Dănuț Buhăescu spune că se vede cu ochiul liber, mai ales că numărul oamenilor care lucrează acum în Uricani a scăzut de aproape 11 ori.
Trei mine, Câmpu lui Neag, Valea de Brazi și acum Uricani s-au închis în vestul Văii Jiului, iar oamenii au plecat de acolo. Lipsa locurilor de muncă a depopulat efectiv zona și impactul a fost simțit puternic. Poate mai puternic ca oriunde în Hunedoara, așa cum spune acum primarul.
„În 1991, în Uricani, sunt statistici oficiale, erau 6.743 de angajați. Iar în 2019, mai erau doar 616 oameni. În județul Hunedoara, dintre toate orașele, cel mai mare impact negativ din punct de vedere al reducerii numărului de locuri de muncă, a fost în Uricani. Și, comparativ, vă dau municipiul Brad, în 1991, erau în jur de 5.700 de angajați. În 2019, mai erau 4.000, deci impactul a fost foarte mic”, a spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Lupeni.
Mai sunt câteva mii de oameni care au rămas la Uricani. Orașul prinde viață, că primarul spune că a anvelopat blocuri, că a îmbunătățit imaginea zonelor limitrofe și că face eforturi. Dar recunoaște și că prea puțini mai stau la Uricani, un fost oraș minier, care în 2021 a rămas fără ultima mină din care se scotea cărbune. „Noi avem peste 3.000 de oameni care au plecat în străinătate, la muncă, pentru că așa a fost situația. A scăzut populația de la 12.700 cu domiciliul stabil, nici nu vorbesc de flotant, că mai aveam câteva mii și de ăștia, populația din Uricani a scăzut la aproximativ 9.200. Iar din aceștia, să nu uităm că mai sunt vreo 3.000 care lucrează în alte localități, în țară sau străinătate acum”, mai spune edilul.
Foștii mineri au plecat de pe unde veniseră în anii comunismului, iar la Uricani era celebru anunțul prin care oamenii dădeau o garsonieră pe câteva lăzi de bere. Doar că primarul spune acum că vrea să renască orașul pe care îl păstorește și are și planuri, pentru că turismul nu a murit niciodată. „Noi ne încăpățânăm, în situația aceasta foarte, foarte grea, nu doar să nu ne prăbușim, dimpotrivă, vrem să ne dezvoltăm, că este singura cale. Iar mecanismele pe care le avem la dispoziție sunt oamenii”, a conchis Dănuț Buhăescu. La Uricani nu prea mai sunt multe locuri de muncă, dar turismul rămâne alternativa. Orașul ar putea să atragă fonduri acum, când se vorbește despre bani destinați Văii Jiului și tocmai pe acest lucru mizează și cei de aici.
Este o cale lungă și, probabil, nimic nu va mai atrage populația anilor în care la Uricani existau exploatările de huilă.
Diana Mitrache