Stiau de 6 ani cã mina urmeazã a fi închisã, iar oamenii îsi vor pierde locurile de muncã, dar au crezut în promisiuni. Este vorba de edilii de la Uricani, care în câteva sãptãmâni vor rãmâne si fãrã ultima unitate minierã.
Mina Uricani îsi înceteazã activitatea la data de 31 decembrie, iar alternative reale nu existã. Timp de 6 ani, edilii nu au reusit sã atragã un mare investitor care sã preia forta de muncã disponibilã. Au crezut însã în promisiuni timp de 20 de ani.
“La ora actualã avem în jur de 1300 de angajati. Dacã vorbim de anul trecut din iunie pânã în iunie anul acesta, am avut în jur de 230 de noi locuri de muncã, în special în prelucrarea lemnului, sortare, procesare haine, confectii metalice. Trebuie sã recunoastem cã acestea acoperã doar o parte din cele 300 de locuri de muncã care vor dispãrea de la minã si aici nici nu sunt salariile ca la minã”, a declarat Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.
Cum vor compensa închiderea minei Uricani? Edilii se bazeazã pe “proiectele puternice” proprii, dar pe ajutor financiar de la Guvern. Autoritãtile locale de la Uricani mizeazã pe aceeasi himerã, cea a realizãrii drumului spre Herculane.
“În primul rand, noi am discutat si am fãcut apel la Guvernul României si facem de ani de zile, cred cã de 20 de ani de zile facem demersurile astea, ca în conditiile restrângerii activitãtii miniere, de la bugetul de stat se vor da mai putine subventii, din 5200 care lucrau în minerit, mai sunt 300 si vor dispãrea si ãstia si au zis ca în locul subventiei sã ne dea pentru investitii care sã genereze locuri de muncã. Avem proiecte puternice, având în vedere potentialul zonei, dar nu avem resursele financiare. În conditiile în care asigurã resursele financiare pentru proiectele pe care le avem, cel mai important proiect pentru Valea Jiului care va genera dezvoltare este drumul spre Herculane, care în viitor poate sã preia, cel putin, 25% din locurile de muncã care se pierd în minerit si nu numai. 25% din locurile de muncã vor fi preluate ca urmare a dezvoltãrii infrastructurii de drum spre Herculane”, a mai spus sursa citatã.
Edilul din Uricani este supãrat si de fostul Guvern condus de Dacian Ciolos. Primarul spune cã a avut un proiect ambitios, de realizarea unui centru de colectare/sortare a fructelor de pãdure, însã fost indus în eroare de guvernul tehnocrat.
“Nu am stat doar la mâna Guvernului. Ce a depins si depinde de noi mergem înainte,nu avem ce face. Se discuta foarte mult pe un program european ca primãriile sã fie eligibile, sã aplicãm pentru fonduri de dezvoltare economicã, pentru fructe de pãdure… noi, primãriile sã facem un parteneriat public-privat. Domnul Ciolos, nu stiu ce a încercat, si ne-am trezit cã atunci când au fost renegociate ghidurile de finantare pentru fonduri europene au scos programul Europa 2020 si administratiile nu au mai putut scrie proiecte pe dezvoltare economicã. Au spus cã facem concurentã neloialã, si numai mediul privat are voi. Bine cã nu am dar banii pe proiecte. Era sã facem o prostie si sã dãm banii pe proiecte. Anul trecut eram încurajati sã facem proiecte si mã bucur cã nu am pus botul la asta. Era cât p’aci. Începusem demersurile, am fãcut si hotãrârile de Consiliu si mi-a fost teamã, iar teama s-a adeverit. Era o mãsurã foarte bunã, dacã se lua atunci si ne lãsau si pe noi, primãriile, sã aplicãm în parteneriat public-privat pe fonduri europene, dar ne-au scos de acolo”, a mai spus Dãnut Buhãescu.
La nivelul anului 2011, orasul Uricani avea undeva la 8972 de locuitori. Acum, în anul 2017, la Uricani sunt angajati aproximativ 1300 de cetãteni. În cei 6 ani de certitudine privind închiderea minei, edilii nu au gãsit o solutie concretã pentru crearea de noi locuri de muncã.
Monika BACIU