Conflictul dintre Rusia și Ucraina afectează și relațiile de colaborare pe care Universitatea din Petroșani le-a avut pe parcursul anilor cu cele două state.
Dacă în ceea ce privește colaborarea cu Rusia nu au existat schimburi efective de studenți și cadre didactice, colaborarea cu universitățile din Ucraina este foarte afectată. Mai mult decât atât și programul ERASMUS+ cu două instituții de învățământ superior din Ucraina este afectat de război.
”În această perioadă conflictul care este în desfășurare între Federația Rusă și Ucraina afectează relațiile noastre, ale Universității din Petroșani. Cu Federația Rusă avem două parteneriate. Unul cu Academia de Mine din Saint Petersburg și unul în Moscova. Cu aceste două universități nu am mai făcut schimburi efective, ci am mai participat acum câțiva ani la câte o conferință unde am trimis efectiv lucrările”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani.
Colaborarea cu universitățile din Ucraina sunt afectate într-o proporție mult mai mare.
”În schimb avem afectate colaborările cu Ucraina pentru că acolo avem multe colaborări cu mai multe universități. am făcut schimb de practică cu studenții, am făcut schimb de cadre didactice, am scris cărți împreună, am organizat conferințe ștințifice. În plus, cu două universități din Ucraina în cadrul ERASMUS+ avem încheiate parteneriate în așa fel încât din banii programului să vină studenți și cadre didactice de la ei și respectiv să trimitem și noi acolo. Ne îngrijorează ceea ce se întâmlă în Ucraina dar sperăm că acest război se va finaliza și se vor lua măsuri pentru o pace durabilă realizată prin consens și diplomație”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai Rectorul Universității din Petroșani. Universitatea din Petroșani pune la dispoziție un cămin studențesc eventualilor refugiați care ar putea veni din zona de război. Vor putea fi cazate aproximativ 80 de persoane care vor primi trei mese pe zi la cantina studențească.
Monika BACIU