Universitatea Petrosani a fost coorganizatorul Coferintei stiintifice internationale de la Atena – Grecia, la care s-au adus modalitãti de prezentare demne de secolul XXI, iar doi dintre profesorii UP au fost presedinti ai sectiunilor din forul academico-stiintific european.
Dupã 1990 Universitatea din Petrosani si-a deschis larg portile si a trecut granitele Europei si ale lumii, devenind cunoscutã în plan stiitific si didactic. În aceastã lunã, UP a fost coorganizator al unei conferinte stiintifice internationale care a avut loc la Atena, Grecia. Sapte cadre didactice universitare au sustinut lucrãri de cercetare, iar doi dintre profesori au presedintii unor sectiuni din cadrul coferintei internationale, demostrând lumii cã si în România se face scoalã superioarã de calitate. Multe personalitãti din domeniul tehnic, academic, stiintific etc., au fost studenti ai Universitãtii de la Petrosani, ai scolilor si liceelor din Valea Jiului. Unul dintre participantii la conferinta de la Atena a fost prof. univ. dr. ing. Radu Sorin.
”Am avut plãcerea sã particip la douã conferinte internationale – în Grecia si Portugalia. La cea de lângã Atena, Grecia, am participat alãturi de alti sase colegi de la Universitatea Petrosani. Am prezentat o parte a activitãtii noastre de cercetare, care dupã pãrerea mea, a noastrã, este una deosebit de importantã pe lângã cea de predare studentilor nostri. Cercetarea stiintificã este cea care dezvoltã gândirea cadrelor didactice si a studentilor, dar si tehnologia care este atât de importantã în România si în lume.
În Grecia, am avut plãcerea ca douã colege de-ale noastre sã sustinã în plenul conferintei o lucrare, iar o altã colegã si cu mine am fost presedintii unor sectiuni. Noi, Universitatea Petrosani, am fost coorganizatori la Atena si în aceastã calitate am beneficiat de niste reduceri, am mai beneficiat si de niste fonduri europene pentru a sustine aceste lucrãri prezentate. Au fost în jur de 26 de lucrãri de cercetare, 1-2 de fiecare, iar altele au fost prezentate în sistem video de cãtre autorii acestora si au fost apreciate ca si cum ar fi fost prezenti acolo” – a declarat prof. Univ. Dr. ing. Radu Sorin, de la Universitatea Petrosani.
Radu Sorin a precizat cã UP si-a dezvoltat mult contactele cu universitãti de prestigiu din lume, mai ãntâi pe cu cele de profil miner, apoi paleta s-a lãrgit considerabil. Printre acestea sunt universitãti din Germania, apoi Miskolc-Ungaria, Bulgaria, din Torino si Franta, printre care cele din Nancy si Ales. Apoi, dupã anul 2000 colaborarea s-a îndreptat spre Est, respectiv Moscova, Harkov si Sankt Petrsburg universitãtile de aici fiind foarte bine cotate.
În tumultul crizelor politice, economice si sociale, totusi lumea merge mai departe prin constructii ce tin de civilizatie si
normalitate.
Ileana Firtulescu