Institutia de învãtãmânt superior din Valea Jiului va fi reprezentatã la trei evenimente cu participare internationalã.
Evenimentul este organizat de Universitatea Politehnica Timisoara în colaborare cu Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicinã Veterinarã Timisoara „Mihai I al României”, Universitatea din Petrosani, cu sprijinul Asociatiei Balcanice de Mediu si al Fundatiei Politehnica Timisoara. Simpozionul international “Global and Regional Environmental Protection (glorep2018)” are loc în perioada 15-17 noiembrie 2018 si se aflã la cea de-a 2-a editie. Conferinta este dedicatã problematicilor de mediu globale si regionale, fãcând parte din salba de conferinte organizate de BENA, anual, în spatiul balcanic, cu specific legat de protejarea mediului.
”Este un eveniment stiintific deosebit de important, iar Universitatea din Petrosani are o serie de lucrãri care vor fi sustinute în cadrul simpozionului. Vom fi reprezentati de presedintele Senatului, profesorul Nicolae Pãtrãscoiu. Eu am fost invitat astãzi (n.r. ieri) la Politehnica Bucuresti, unde are loc un eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de inginerie în România. Conferinta este organizatã de Consiliul National Român al Consiliului Mondial al Energiei. La acest simpozion prezint o lucrare vis -a- vis de resursele energetice ale României. Mâine (n.r. astãzi) voi fi la Ploiesti, unde se aniverseazã 70 de ani de la înfiintarea Universitãtii de Petrol – Gaze din Ploiesti. Fiind vorba de universitãti surori, pentru cã atât Universitatea din Petrosani cât si Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti, în urmã cu 70 de ani, s-au desprins din Politehnica Bucuresti, nu puteam sã nu onorãm invitatiile”, a declarat rectorul Universitãtii Petrosani, Prof. Dr. Univ. Radu Sorin. Evenimentul din Timisoara include mai multe sectiuni stiintifice în cadrul cãrora oameni de stiintã din România si din strãinãtate (Albania, Canada, Croatia, Macedonia, Grecia, Germania, Serbia, Slovacia, Ungaria, Turcia, China, Iran) vor prezenta lucrãri de anvergurã si vor dezbate teme din domeniile managementului de mediu si dezvoltãrii durabile, impactului asupra sãnãtãtii publice, schimbãrilor climatice si evaluarea riscurilor de mediu, resurselor regenerabile de energie, planificarea urbanã – smart cities, educatia ecologicã si constientizarea publicã. Volumul conferintei va fi editat si postat on line, pe pagina conferintei, pentru a disemina cât mai eficient tematicile abordate de participanti.
”Conferinta este o contributie si un rãspuns al oamenilor de stiintã la eforturile generale de cercetare, care vor trebui implementate în vederea reducerii fenomenului de încãlzire globalã. Protejarea mediului este o datorie de onoare a fiecãruia, indiferent de pregãtire, vârstã, origine sau zona unde îsi desfãsoarã activitatea sau traiul de zi cu zi. (…) Simpozionul este dedicat sãrbãtoririi Centenarului”, se precizeazã într-un comunicat de presã al Universitatea Politehnica Timisoara.
Maximilian Gânju