Cabinetul condus de Dacian Ciolos a realizat un proiect pentru dezvoltarea unitarã a Vãii Jiului. Perspectivele erau pe termen lung si veneau în sprijinul Vãii Jiului. În acest sens, la finalul anului trecut, la Universitatea din Petrosani s-a deschis un biroul al Unitãtii Guvernamentale de Asitentã Tehnicã. Unitatea a fost inaguratã, în data de 4 noiembrie 2016, de Dacian Ciolos (fost premier), Vasile Dîncu (fost ministru al Dezvoltãrii) si Ionel Dancã (consilier guvernamental).
Acum, la trei luni de la inaugurarea biroului, activitatea acestuia este în aer. Carmen Tarnovski, nu mai este angajat al biroului, aceasta având contract doar pe perioada mandatului fostului guvern.
“Nu stiu dacã biroul s-a desfiintat, dar eu nu mai am contract. Contractul meu a fost pe mandatul domnului consilier Dancã (Ionel Dancã, consilier guvernamental în cabinetul Ciolos-n.r.), iar acesta a expirat în luna ianuarie. Proiectul ar fi fost unul benefic, având în vedere cã se dorea o dezvoltare integratã a zonei. Se dorea ca primarii sã fie împinsi în aceeasi directie de dezvoltare, unitarã pentru Valea Jiului”, a declarat Carmen Tarnovschi, fostul reprezentant al unitãtii guvernamentale de asistentã tehnicã Valea Jiului.
Carmen Tarnovschi spune cã va lucra, în mod voluntar, cu primarii din Valea Jiului pentru a atrage fonduri europene. “Eu voi lansa invitatia primarilor de a colabora si pe viitor, indifferent dacã acest proiect va mai continua sau nu. Voi oferi, în mod voluntar, asistentã tehnicã pentru atragerea de fonduri europene”, a mai spus sursa citatã. Deocamdatã proiectul initiat de Guvernul Ciolos este în stand-by. Unitatea guvernamentalã de asistentã tehnicã îsi propunea sã atragã fonduri europene pe mai multe axe de finantare, astfel încât Valea Jiului sã depãseascã statutul de zonã defavorizatã. “Am spus cã guvernul intentioneazã sã aibã o abordare integratã atât a utilizãrii resurselor financiare, cât si a sprijinului de asistentã tehnicã în câteva regiuni – mai precis, în trei regiuni din România, regiuni defavorizate sau regiuni cu probleme specifice, monoindustriale, sau cu somaj mai ridicat. E vorba de Valea Jiului, e vorba de zona din jurul Rosiei Montane, în Apuseni, si e vorba de nordul Moldovei – Iasi si Vaslui, o zonã cu probleme de dezvoltare economicã mai mare. Pentru aceste trei zone ne-am gândit sã integrãm, de facto, resursele financiare pe care le avem atât din diferite programe finantate din fonduri europene, cât si din bugetul de stat, si sã avem o abordare integratã a investirii acestor resurse financiare, în mod privilegiat în aceste zone. Pentru acest lucru, am aprobat în guvern un memorandum care stabileste, pe de-o parte, constituirea unei unitãti guvernamentale de asistentã tehnicã în cadrul Cancelariei Primului-Ministru, dar care va avea si trei sedii locale în cele trei regiuni, dintre care una aici, în Valea Jiului, chiar în incinta acestei universitãti – si doresc sã multumesc conducerii universitãtii pentru cã ne-a pus la dispozitie aceste resurse logistice – si câte una în celelalte douã regiuni. E cumva abordarea pe care am avut-o în Delta Dunãrii, unde existã un instrument territorial integrat de investitii, dar acela de acolo este formal, pentru cã guvernul precedent a decis acea abordare integratã doar în Delta Dunãrii. Noi am considerat cã mai e nevoie si în aceste trei regiuni, si deci aici vom asigura acces la resurse financiare din fonduri europene si din bugetul de stat pe programe integrate pentru localitãtile cuprinse în aceastã zonã. Ele sunt prevãzute în memorandum. Deci, abordare integratã a utilizãrii resurselor financiare, pentru a ne asigura cã ele sunt folosite în mod cât mai eficient. Altfel spus, am dori sã evitãm conflicte institutionale între localitãti si o bãtãlie pentru fonduri între localitãti si sã-i punem sã lucreze împreunã pe proiecte care sã fie benefice pentru toatã regiunea, sã se dezvolte parcuri industriale, infrastructurã de transport, infrastructurã socialã, formare profesionalã gândind la ansamblul zonei, si nu la fiecare localitate în parte”, a spus în 4 noiembrie, la Petrosani, Dacian Ciolos.
Mai mult, pe partea de fonduri europene, anumite sume erau destinate exclusiv pentru Valea Jiului, dacã acest proiect ar fi continuat.
“Pe fonduri europene vom avea criterii specifice, sau un punctaj specific pentru localitãtile din aceastã zonã, chiar pe unele axe vom solicita o identificare clarã a alocãrilor financiare pe toatã perioada financiarã, pânã în 2020, pentru ca aceste regiuni sã stie care sunt banii pe care îi au la dispozitie. Dincolo de resursa financiarã, vom mai furniza si asistentã tehnicã, prin aceastã unitate guvernamentalã de asistentã tehnicã, care va ajuta localitãtile, autoritãtile locale, sã structureze proiecte cu asistentã tehnicã – dacã va fi nevoie, chiar vom aduce experti, punctual, pe anumite subiecte care trebuie rezolvate aici. Dar aceastã unitate de asistentã tehnicã va asigura si abordarea cu prioritate a acestor proiecte la nivel guvernamental, atunci când trebuie obtinute avize de la diferite ministere sau trebuie aprobate anumite acte normative. Deci, va fi o structurã de legãturã între guvern si autoritãtile locale, care se va asigura cã proiectele sunt gândite în mod integrat la nivel local si cã ele sunt sustinute administrativ, financiar, la nivel central, atunci când va fi nevoie”, a mai spus Dacian Ciolos, la acel moment.
Reprezentantii Universitãtii Petrosani, acolo unde existã sediul biroului, au în vedere denuntarea contractului de comodat, dacã în urmãtoarele luni, activitatea nu va fi reluatã.
Monika BACIU