Unic în lume, tunelul din Straja, care este cunoscut și sub denumirea de Tunelul celor 365 de sfinți, fiind practic pe Drumul Crucii, înainte de ultimul popas, a fost reabilitat. Era nevoie de îngrijurea expertului care l-a și pictat inițial, iar starețul schitului, părintele Dimitrie Ivașco ne-a spus că vremea din munte a deteriorat puțin interiorul.
Aflat pe lista celor mai vizitate destinații în turism din județul Hunedoara, Tunelul celor 365 de sfinți, un tunel în lungime de 54 de metri, pe interiorul căruia sunt pictate icoane cu sfinți din calendarul ortodox, a avut nevoie de restaurare. Părintele stareț spune că lucrarea a durat cam o lună și a fost executată de cel care a și pictat întreg ansamblul de icoane de acolo. „De curând s-a încheiat restaurarea picturii în tunel. Propiu-zis, au fost făcute câteva mici retușuri și nu au fost reparații la picturile mai mari, pentru că asta s-a întâmplat acum 2 ani, când, pe partea dreaptă cum intri în tunel, s-au restaurat
picturile cu sfinții români și sfinții cu moaște la noi în țară. Acolo, icoanele erau pictate inițial, direct pe perete și fiidn igrasie, de la iernile grele, acestea au început să se decojească și au fost atunci pictate pe tablă de alimuniu ca să nu mai ruginească”, a spus Dimitrie Ivașco, preotul Schitului Straja.
De data aceasta, însă, restaurarea a vizat mai mult partea de zid și ceea ce s-a stricat de la vremea rea. Iar lucrările au fost făcute de pictorul care a și pictat totul la Straja. „Au fost mici, dar au fost multe. Pictorul Petru Dănuț din județul Arad, a stat o lună. El este cel care a pictat aici și bise-rica schitului Straja, acum 23 de ani și și tunelul acum 15 ani. Și tot el a mai intervenit acolo unde s-a cerut”, a mai adăugat Dimitrie Ivașco, preotul Schitului Straja.
Când a fost construit acest tunel, a ndurat aproape doi ani până când pictura interioară a fost gata. Calendarul ortodox pictat pe interiorul tunelului începe cu data de 1 septembrie, ziua când începe anului bisericesc. Lunile anului ocupă partea stângă a tunelului, de la intrare spre curtea interioară
a bisericii, iar pe tavan
sunt pictate scene din Vechiul și Noul Testament. Pe partea dreaptă sunt reprezentate 12 prăznicare ortodoxe, alături de cele 10 porunci creștine.
O candelă este veșnic aprinsă în acest tunel și este mutată în fiecare zi în fața icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar.
Diana Mitrache