Sunt mai multe zone de munte, unde puteţi ajunge cu maşina, telescaunul, sau urmând trasee pentru biciclete. Toate au fost deschise din week-end-ul trecut, iar dacă la muzeul mineritului încă nu se pot face vizite, puteţi merge la cele ce le gestionează Planeta Petrila, fără să uitaţi de traseul în aer liber de la mina Petrila.
Din 15 mai s-au ridicat restricţiile impuse, însă, nu trebuie să uităm de distanţarea socială şi să fim responsabili. Este ţi îndemnul salvamontiştilor. Şi, în plus, pescarii au fost şi ei lăsaţi la bălţi şi pe anumite ape de munte.
Telescaunul din Parâng este funcţional, iar cei care au avut de gând să meargă la munte au aflat că acesta funcţionează câteva ore dimineaţa şi că se opreşte ceva mai repede decât era programat iniţial. Decizia de pornire a instalaţiei de transport spre staţiunile de munte din Valea Jiului nu a fost luată şi la Lupeni, unde primarul Lucian Resmeriţă spune că telegondola nu va fi disponibilă, dar este permis accesul auto.
Cei care au vrut să urce în Parâng au putut utiliza instalaţia pe cablu, care porneşte la 9,00 dimineaţa, ultima îmbarcare fiind la ora 10,30, iar la coborâre se porneşte la ora 13,00, urmând ca ultima îmbarcare să fie la 14,30.
Dacă nu vă tentează drumeţiile pe munte, trebuie să ştiţi că rămân valabile regulile de distanţare socială şi că jandarmii şi salvamontiştii vor avea grijă să le respectaţi. În plus, la Petrila, s-a deschis muzeul de la mină. Aici sunt circuite în aer liber, care permit distanţarea socială.
„Dacă vreţi să veniţi la mina Petrila, aici poate fi vizitat Muzeul salvatorului, clădirea administrativă, lămpăria, pasarela, puţul cu schip, atelierul mecanic şi este un traseu întreţinut de mulţi ani, în care se poate respecta distanţarea socială. Un traseu, la Petrila, în funcţie de timpul vizitatorilor, durează începând de la o oră, la 3 ore”, explicat Cătălin Cenuşă, de la Asociaţia Planeta Petrila, cel care vă va ghida în acest tur, dacă alegeţi să ieşiţi afară pentru aşa ceva.
Diana Mitrache