Pentru că nu pot fi date în plată decât activele industriale, motelurile, hotelurile şi toate spaţiile pe care minerii le aveau pentru cazare ajung acum la creditori.
Este o măsură pe care o adoptă acum cei din Complexul Energetic Hunedoara, care reorganizează activitatea în timp ce societatea este insolvenţă.
Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara explică ce va face cu cele 3 unităţi rămase şi care pot prezenta interes.
„Noi, în baza Ordonanţei 60, care spune că activele viabile energetic pot constitui baza noii entităţi ce va fi Complexul Energetic Valea Jiului, iar acesta va cuprinde cele 4 mine, plus sucursala PrestServ şi Termocentrala Paroşeni, cea de la Mintia urmând să fie dată la o entitate locală sau judeţeană. Celelalte active care nu pot fi date în plată, respectiv Hotelul Onix, Cabana Jieţ şi cabana 5 Sud de la Lupeni, vor trebui date către creditori. Mai departe, vom vedea ce se va întâmpla cu ele”, a spus Cristian Roşu, administrator special la CEH.
Rămâne de văzut cine vor fi cei care vor accepta ca, în baza datoriilor pe care CEH le are către ei, să primească o astfel de cabană. Toate sunt relativ folosibile, iar cea mai bună investiţie pare fi cea de la Hotelul Onix.
„Lista creditorilor este destul de mare, fiind undeva la peste 400 de firme. Hotelul Onix, în ultima perioadă, nu a avut turişti cazaţi. Cabana Jieţ este închisă şi ea de ceva timp şi la fel şi cabana de la 5 Sud de la Lupeni. Nu sunt toate în stare de funcţionare permanentă. Doar Hotelul Onix este şi înainte de pandemie, sau acum, după, funcţiona cu acel sistem de catering. Celelalte nu sunt amenajate şi au nevoie de investiţii totale, cei care vor prelua vor fi obligaţi să investească mult şi la interior şi la exterior”, a mai spus Cristian Roşu, administrator special la CEH.
Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă la finele anului 2019, la momentul în care instanţa a decis să fie administrat de un administrator judiciar, respectiv de Expert Insolvenţă SPRL, dar şi de un administrator special.
Planul de reorganizare al CEH este, în viziunea administratorilor ce au preluat activitatea după insolvenţă, legat de darea în plată a unor active. Aşa s-ar stinge unele datorii, creanţe ce acum sunt la ANAF, valoarea totală a datoriilor fiind de 7 miliarde de lei vechi. Cert este, însă, un singur lucru, că termocentrala Mintia ar urma să fie preluată de Primăria Deva sau Consiliul Judeţean Hunedoara, iar o nouă entitate ar urma să preia activitatea din Valea Jiului. Cabanele şi hotelul pot deveni viabile, doar dacă creditorii vor accepta să le preia şi apoi să le introducă în circuite turistice.
Diana Mitrache