Banii din vânzarea Termocentralei Mintia ajung pentru a plăti, în primul rând, ajutorul de stat acordat ilegal celor de la Complexul Energetic Hunedoara. De altfel, ministrul Energiei, Virgil Popescu a arătat, recent, cât sunt de mari datoriile CEH.
Declarațiile cu privire la ceea ce se va face cu banii îi aparțin lui Emil Gros, administratorul judiciar de la CEH. Iar cumpărătorul a reiterat ideea că a venit să construiască, nu să demoleze.
Comisia Europeană a constatat că producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, prin patru împrumuturi finanţate din fonduri publice. Prin urmare, CEH trebuie să înapoieze Guvernului ajutorul de stat ilegal și dobânzile aferente. Așa că, după vânzarea termocentralei, administratorul judiciar spune că va da banii înapoi.
Emil Gros, administrator judiciar la CEH:
„În cazul fericit în care se încasează întrega sumă, banii vor fi distribuiți către Ministerul de Finanțe, către ANAF, care are într-o proporție de 98-99%, garanție, asupra acestor active, cu prioritate, spune Legea, trebuie să se plătească ajutorul de stat”
Cumpărătorul a declarat, într-o conferință de presă, susținută la Mintia că va investi aici, iar 250 de persoane vor fi angajate. „Sunt aici să construiesc nu să demolez”.
Ahmad Ismail Saleh, Mass Group Holding :
„De îndată ce vom primi aprobările necesare, suntem gata să începem investiția. (…) Investiția totală în acest proiect va fi de 1 miliard de euro și pe perioada derulării construcțiilor, vor avea nevoie de 600 de oameni din zonă, ca viitori angajați și ca angajați, după ce punem în funcție centrala, vom avea nevoie de 230- 250 de persoane. Confirm aici, în fața tuturor, că până la începerea construcției noii centrale, nu se va atinge de vechea construcție. Sunt aici să construiesc, nu să dezmembrez. (…) După ce începem să împlemenetăm proiectul, avem 27 luni pwentru punerea în funcție a noii centrale, dar înainte de toate, trebuie obținut permisul pentru construire”
Cumpărătorul a mai spus că aceasta este, poate, cea mai mare investiție din ultimnii 50 de ani din România, care va folosi doar gaz. Asta, pentru că șansele de a folosi cărbune sunt zero.
Termocentrala Mintia a funcționat fără autorizație de mediu, iar de la intrarea în insolvență în anul 2019 – incluzând perioada premergătoare opririi și perioada intrării în conservare – a produs o pagubă: de 685 de milioane de lei. În plus, i s-a acordat un ajutor de stat ilegal de 390 de milioane de lei ce trebuie returnat. Toate acestea au determinat oprirea centralei.
Mintia s-a vândut cu 91 de milioane de euro, luna trecută. Cumpărătorul a dat o garanție de 10 milioane de euro și are la dispoziție 120 de zile, începând din 26 august, să achite suma totală.
Diana Mitrache