Direcția Silvică Hunedoara prezintă Păstrăvăria Roşcani. Aceasta este una din puţinele păstrăvării din țară care încă mai produc păstrăv indigen, păstrăvul adaptat apelor de munte
din România.
”Păstrăvăria Roşcani are o tradiţie în salmonicultură de aproape 40 de ani (anul înfiinţării 1983) şi se află în administrarea Ocolului Silvic Dobra. Face parte din categoria păstrăvăriilor combinate, păstrăvării care produc atât puiet de păstrăv pentru repopulări, cât și păstrăv pentru consum. Este alimentată cu apă de izvor, nu cu apă de râu, fapt care contribuie la calitatea deosebită a peștelui produs”, arată Direcția Silvică Hunedoara.
În fiecare an sunt produși aici peste 100.000 de puieți de păstrăv indigen destinați repopulării apelor de munte administrate de Direcția Silvică Hunedoara (râurile din Retezat dar și Strei, Jieț, Grădiște, Sibișel etc.), iar pentru consum păstrăvăria Roşcani asigură o producţie de cca. 6 tone de păstrăv anual. Păstrăvul indigen este valorificat direct la păstrăvărie (program permanent în timpul zilei) cu preţul de 30 lei/kg.
Monika BACIU
Foto: ing. Dan Ionescu – responsabil cinegetică şi salmonicultură, D.S. Hunedoara