Una din cele mai vechi biserici din județ este considerată un simbol național. Țara Hațegului abundă de istorie. Printre cele mai importante obiective care se găsesc în această zonă se află bisericile care sunt foarte vechi. Una dintre acestea este situată în Densuș și este considerată cea mai veche biserică rămânească în care se țin slujbe religioase și azi.
”Printre monumentele medievale din Țara Hațegului, un loc aparte îl ocupă bisericile. Edificiile de cult de dimensiuni modeste poartă un decor pictat care este considerat dintre cele mai vechi și mai valoroase din punct de vedere artistic de pe teritoriul României. Un astfel de exemplu este Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș. Aceasta se află la o distanță de aproape 10 kilometri față de Hațeg, fiind cea mai veche biserică românească în care și astăzi au loc slujbe religioase”, arată cei de la Discover Hunedoara.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” este un lăcaș de cult cu o înfățișare stranie, construit din piese litice, aduse din fosta capitală romană a Daciei, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, compus dintr-un naos pătrat și o absidă cu închidere semicirculară; la interior, patru stâlpi, alcătuiți fiecare din câte două altare romane suprapuse, descriu un careu central, deasupra căruia se înaltă un turn, cu patru secțiuni distincte.
Monika BACIU