Un tehnocrat cu personalitate puternicã

1_1siteFostul prefect de Hunedoara, fost consilier în Ministerul Economiei, Sorin Apostu este proaspãt membru al PSD Petrosani si se aflã pe lista, foarte scurtã, de nume ale potentialilor directori ai Complexului Energetic Hunedoara. Si ”cum cel mai bun secret este sã nu ai secrete”, Sorin Apostu a vorbit deschis, direct, chiar dacã se afla la Bucuresti.

Desi a fost mai putin de un an înregimentat politic, a rãmas în ”istoria politicii” post decembriste fiind agreat de toate partidele, iar vehicularea numelui sãu ca fiind potential viitor director al Complexului Energetic Hunedoara este realã.

Sorin Apostu este considerat un tehnocrat cu personalitate puternicã, dar cum în ultimii 22 de ani orice functie este legatã de politic, nu a scãpat de malaxorul celei care este în tot si toate. Si asta pentru cã regula este sã faci parte din partidul care trebuie ca sã poti fi numit într-un domeniu în care ai confirmat.

De luni, Sorin Apostu este membru PSD Petrosani

Asa se face cã luni, Sorin Apostu a fost primit în PSD Petrosani, desi a fost curtat de toate partidele, dupã multi ani de repaos politic. Stiindu-l fost prefect de Hunedoara, fost consilier în Ministerul Economiei, fost director al Agentiei Române de Conservare a Energiei etc., am dorit sã aflãm cum de s-a hotãrât sã revinã pe colorata scenã ca membru activ al PSD…

”În cei 23 de ani de democratie am fost circa un an de zile în politicã. Patru luni am fost în PSDR, ca prefect pentru cã nu se putea altfel, dar dupã ce PSDR a fuzionat cu PDSR, am fost demis. Apoi am fost din aprilie pânã în decembrie, tot datoritã functiei. În PD, în 2004, am avut o obligatie moralã fatã de un om… Am gresit fatã de acel om. Dar am convenit ca imediat dupã campania electoralã si alegerile de atunci, indiferent de rezultat, eu voi pleca si a doua zi am si plecat. Atât. Cât priveste PSD Petrosani, a fost o discutie pe acest subiect, respectiv sã ajut organizatia localã si pentru cã este o datorie moralã, dar de altã naturã, am acceptat” – a precizat Sorin Apostu.

Stiu cã se vehiculeazã numele meu la Minister…

1_2siteReferitor la discutiile cu privire la noua conducere a Complexului Energetic Hunedoara, discutii în care s-a vehiculat si numele sãu, Apostu a precizat cã stie cã se aflã pe o listã destul de scurtã a ministerului, listã ce cuprinde persoane care se pliazã pe profilul conturat pentru acest post si dacã i se va propune, va accepta.

”Cum cel mai bun secret este sã nu ai secrete… Vã spun cã stiu cã se vehiculeazã numele meu la Minister, dar o discutie serioasã, directã nu a existat. Vreau sã fac o precizare. Într-adevãr s-a pus problema schimbãrii directorului Complexului Energetic Hunedoara din motive de ei stiute. Vehicularea numelui meu sau al altora este ca efect al acestei decizii si nu cauza ei. Deci acea listã, care este foarte scurtã, s-a fãcut ulterior dupã un anumit profil stabilit pe anumite criterii, cum ar fi – oamenii sã se priceapã, sã nu fie din sistem dar sã cunoascã sistemul.  Repet, nu am avut discutii, dar dacã mi se va propune, voi accepta” – a spus Sorin Apostu, inginerul electromecanic la bazã, care a confirmat în sectoare de stat, dar mai ales în companii private cã nu existã ”nu se poate”.

Companii falimentare conduse în stil comunist, cu ”capo di tutti capi”

În viziunea lui Apostu, Vãii Jiului i s-a semnat condamnarea în urmã cu vreo 15 ani si în loc sã se salveze, si-a agravat situatia prin rãzboaiele fratricide. Proaspãtul PSD-ist spune cã doar noi, cei care trãim în Vale putem redresa situatia, mãcar pentru câtiva ani pânã se consolideazã altceva. Acesta este motivul pentru care vrea sã se implice, pentru cã aici s-a nãscut, aici îi este familia si prietenii si pentru cã atât el cât si oamenii locurilor meritã un mediu de trai mai solid.

”Dacã pot si stiu, am zis hai sã încerc, dacã mi se va propune. Este o adevãratã provocare si dacã la cei 49 de ani ai mei n-o accept, atunci când? Ca stil managerial, am socat pe multi, dar a mers. Voi soca si acum, probabil. Companiile, în general, sunt conduse în stil comunist, unde directorul este ”capo di tutti capi”, în fata cãruia nimeni nu are voie sã vorbeascã, iar rezultatele s-au vãzut. Dar dacã este adus managementul din sistemul privat si adaptat activitãtii respective, cu oameni de bunã credintã, care stiu cum sã gestioneze aceastã ”situatie complexã”, pentru cã de aceea se si numeste Complex, aceastã entitate poate functiona bine. Aceast Complex este ca un nou nãscut cãruia abia i s-a tãiat ombilicul, dar constati cã nu are un picior, are tot felul de bube, cã îi mai lipseste o ureche, dar îi ceri ca în douã luni sã devinã campion. Sigur cã actionariatul face politica Complexului Energetic, dar managementul apartine tehnicienilor.

Ce câstig? Am spus: este o provocare si consider cã trebuie sã mã implic. În rest, nu voi mai merge cu Audi, ci cu Daster-ul, nu mai merg la muncã la ora 9,00, ci la 6,00, nu mai plec când vreau si unde vreau…  Dacã nu ne vom uni toti, cei din Vale, într-o echipã monolit, nu vom reusi s-o scoatem la capãt” – a declarat Apostu, care nu a putut sã-si ascundã întru totul îngrijorarea.

Nu este doar un loc de muncã, eu îl am pe al meu

Am încercat sã-l atentionãmpe Sorin Apostu cã dacã va deveni directorul Complexului Energetic Hunedoara, va fi tinta atacurilor politicienilor opozanti, dar si invidiosilor, chititi sã nu reusescã nici o initiativã care ar putea constitui capital politic pentru PSD, în cazul sãu.

”Eu nu am ce pierde. Nu am nevoie de loc de muncã, pentru cã eu mi l-am creat pe al meu în compania mea. Cât priveste faptul cã as putea fi atacabil vã spun cã eu, de 10 ani, nu am nimic cu CNH, nici mãcar o singurã facturã. Cu Paroseni si Mintia niciodatã în viata mea  nu am avut vreo relatie economicã, practic sunt necunoscute pentru mine pe acest palier. Nu am prieteni, nu am rude în vreuna dintre ele, ceea ce este un avantaj, dar si un dezavantaj. Dar adunate, plus cu minus, dau plus…” – a precizat, destul de apãsat, Sorin Apostu.

Sintetizând metaforic (dar al dracu’ de real) o altã discutie cu Sorin Apostu despre greseli care nu trebuie repetate în ceea ce priveste redresarea Vãii Jiului, esential pentru aceastã zonã dintre Jii este ca ”atunci când izbucneste un rãzboi între tãri sã nu te apuci sã declansezi si un rãzboi intern pentru cã sigur vei fi pierdutã ca tarã”.

Ileana Firtulescu

Un comentariu la „Un tehnocrat cu personalitate puternicã

  • 6 februarie 2013 la 09:18
    Permalink

    Se pare ca pedistii din PSD (USL) sunt mai buni decat pedelistii din PDL (da, PDL), altfel nu-mi explic cum poti aduce un fost si mandru pedist sa preia functii care ar trebui sa revina de drept si de facto vechilor membri PSD. Unde este rezerva de cadre a PSD? Ne-au mintit ca sa-i votam? Pai, atunci, rusine domnilor din PSD. Sugestive sunt si fotografiile puse in ziar, „dl tehnocrat”cu fularul PD la gat, alaturi de Carol Schreter, alaturi de Barbu si de Tibi Ridzi (cand se simtea bine…). Da, felicitari si multumiri PSD-ului petrosenean pentru umilirea la care ne supune.

Comentariile sunt închise.