Saracia care strica omenia / Un sfert dintre romanii activi castiga 162 euro/luna
D aca esti inginer, economist, medic, femeie de serviciu sau tamplar tot un salariu minim pe economie iei in mana, adica 730 lei impozabili, chiar daca esti mai nou sau cu vechi state in domeniu.”Cum dracu sa traiesti cu banii astia, cand de fapt nu-ti ajung sa platesti energia electrica si intretinereea la bloc, plus impozite si taxe. Pana si Ceausescu facea calculul strictului necesar si exista o ierarhie precisa a remuneratiilor. si sa nu pleci si sa-ti iei lumea in cap!?” – a declarat Maria-Mirela Duinea, economist, Petrosani.La fel se intampla si cu medicii prospat intrati in sistem. Acestia sunt incadrati cu aproximativ 8 milioane lei brut si raman, pentru a face testul rezistentei la saracie, cu putin peste 6 milioane lei vechi. Ce sa cheltuiesti, ce sa mananci, ce sa platesti la intretinere? Plus ca ai nevoie de un telefon, un internet, o carte…
Romania este singura tara in care aproape un sfert dintre angajati au salariul minim, numarul acestora crescand in ultimul an, dupa modificarea Codului muncii. Aplicarea noul Cod al muncii a generat numai in ultimul an un plus de 200.000 de locuri de munca remunerate cu salariul minim pe economie.“Aproape un sfert din piata muncii este angajata pe salariul minim. Romania este singura tara cu un asemenea procent de angajati cu salarii minime, restul tarilor avand procente cuprinse intre 8 si 10%”, spune raportul statistic al angajatorilor. Ca urmare, tot sistemul plati sociale este bulversat, nu poate fi tinut in echilibru sistemul de pensii sau cel de sanatate si nici fondul public de somaj.
In Romania, salariul minim pe economie este de 162,7 euro (730 de lei), fapt ce pozitioneaza tara noastra pe locul opt in topul tarilor din Europa cu cele mai mici salarii. Un motiv in plus pentru romanii pentru a pleca in tari precum Marea Britanie, Grecia, Germania si Franta, pentru in aceste state gasesc remuneratii-limita mult mai mari decat in Romania.Exista si tari, cum sunt Germania, Danemarca, Finlanda, Italia sau Suedia, unde nu sunt salarii minime prevazute de lege. In Germania exista totusi niveluri minime de remuneratie pentru anumite sectoare de munca.
Potrivit statisticilor realizate de Federatia Angajatorilor din Europa, dintre cele 32 de state luate in calcul, cel mai mic salariu minim pe economie se regaseste in Republica Moldova, echivalentul a 72 de euro, urmata de Belarus, cu 90 de euro si de Ucraina, cu 95 de euro. De asemenea, sume mici se castiga si in Federatia Rusa -113 euro, Macedonia -130 de euro, Bulgaria – 147 de euro si Romania – 162 de euro.Cele mai mari salarii minime se inregistreaza in Luxemburg – 1.801 euro, Belgia – 1.498 de euro, Olanda – 1.447 de euro , Franta – 1.398 de euro si Marea Britanie – 1.259 de euro. In conditiile in care Marea Britanie, Grecia, Germania si Franta ofera unele dintrele cele mai bune salarii minime, tot aceste tari vin cu multe oferte de recrutare a fortei de munca pe piata de profil europeana.
Ileana Firtulescu