DNA trimite în judecată 4 hunedoreni pentru fradudă. Vorbim despre primarul șiviceprimarul din Lunca Cernii de Jos și doi angajați ai APIA Hunedoara. Faptele  de care sunt acuzați sunt luare și dare de  mită și fraude cu fonduri europene.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticoruptie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor.

OPRIȘ FLORIN, la data faptelor şef al Agenţiei de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (AP.I.A), centrul local Hunedoara, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

-luare de mită, în formă continuată,

-folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, in formă continuată, săvârşită în forma autoratului și a complicității.

-fraudă informatică, în formă continuată.

IOAN OVIDIU GABRIEL, la data faptelor şi în prezent funcţionar în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), centrul local Hunedoara, pentru săvârşirea infracțiunilor de

– complicitate la luare de mită, în formă continuată, – complicitate la folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de -fraudă informatică, în formă continuata, fonduri europene, în formă continuată,

LUPULESCU LIVITUC, la data faptelor şi în prezent primar al comunei Lunca Cernii de Jos, județul Hunedoara, pentru săvârşirea infracțiunilor de:

– dare de mită, în formă continuată,

-folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, in

formă continuată.

ZEPA DANIEL, la data faptelor viceprimar al comunei Lunca Cernii de Jos, județul Hunedoara, pentru săvârşirea infracţiunilor de

– dare de mită, în formă continuată.

-folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, in formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2015, inculpatul OprișFlorin, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit în mai multe tranşe, printr-un intermediar, suma totală de 180.000 lei din partea inculpaţilor Lupulescu Livituc şi Zepa Daniel, pentru ca în schimb să aprobe la plată cererile formulate de aceștia din urmă şi de persoane din anturajul lor, în condițiile în care dosarele respective nu erau complete şi prezentau neconformități. Mecanismul de comitere a faptelor ar fi presupus identificarea, de către inculpaţii Lupulescu Livituc şi Zepa Daniel, a unei persoane de incredere care ar fi acceptat să depună cerere la A.P.I.A. şi să solicite sprijin pentru o suprafaţă de 30 hectare pe care Primăria Lunca Cernii de Jos -o punea la dispoziție prin incheierea unui contract de inchiriere. Ulterior, sumele de bani decontate de A.P.I.A. ar fi fost retrase de la bancomat şi remise inculpatului Opriş Florin.

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, inculpatul Opriş Florin a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru săvârşirea unor infracțiuni luare de mită şi trafic de influență.