Ridicãm adevãrate mausolee în cimitire, fãrã sã tinem cont de nimic ce este crestinesc si asta se vede din ce în ce mai obsedant, asa încât, un preot din Petrosani, care slujeste la una dintre cele mai vechi biserici din acest loc, a luat atitudine.
Pãrintele Ciprian Marton a vãzut, zi de zi, cum cimitirul momârlãnesc din curtea bisericii de pe Sãlãtruc devine de prost-gust si a încercat sã le propunã apartinãtorilor sã facã ceva. Mai ales cã, pasiunea sa pentru frumos se reflectã în arta gravãrii lemnului. A fãcut prima cruce, în stilul specific locului, din lemn, iar acum militeazã efectiv pentru ca si restul sã ia exemplul.
„Avem un proiect mai deosebit la Bisericã de pe Sãlãtruc. De ce? Pentru cã biserica este una veche de lemn, de la 1750 si a fost refãcutã, dupã ce a fost arsã. Acest cimitir, însã, mai pãstreazã traditia localã si noi încercãm sã îl aducem într-o formã autenticã. Pentru asta ne-am gândit sã schimbãm crucile si sã pãstrãm si stilul traditional, dar sã avem si stilul curat, bizantin si bisericesc”, a explicat Ciprian Marton, preot ortodox.
Pãrintele Ciprian sperã cã acest proiect sã schimbe total cimitirul si sã îl facã unicat în România. Aici, momârlanii au obiceiul ca, în Sãptãmâna Patimilor, sã îsi împodobeascã crucile cu câte o icoanã si un batic din cârpã. Crucile sunt din tablã si fier, îndoite într-un anumit stil, specific locului.
„Comunitatea de aici este una mai închisã si ei au traditii si obiceiuri foarte frumoase si interesante si, tocmai din acest motiv, observãm în acest cimitir, acele cruci fãcute într-un stil naiv, dar care pãstreazã stilul bizantin. O sã încercãm sã înlocuim toate crucile cu cruci de frasin sculptate. O sã vedeti cã în toate cimitirele sunt foarte multe cruci care nu au absolut nimic legat de artã si de bun-gust. Multe sunt kitsch-uri, sunt cruci scumpe pentru materialul din care sunt create, dar nici vorbã de bun-gust. O cruce trebuie sã fie simplã, din lemn, cãci Hristos a murit pe o Cruce de lemn, nu din granit sau marmurã si de fapt Crucea înseamnã mormântul, pentru a arãta cã cel adormit acolo este un bun crestin”, a mai adãugat pãrintele Ciprian.
Cimitirul de la Sãlãtruc cuprinde toate aceste elemente despre care a vorbit pãrintele Ciprian si acum, în Sãptãmâna Patimilor, oamenii locului merg sã primeneascã mormintele. Este un bun prilej pentru a reflecta la propunerea preotului ortodox, care doreste sã facã locul unic în România si, de ce nu? – un loc de pelerinaj, precum Cimitirul din Sãpânta.
Diana Mitrache