6Conducerea Societãtii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiului SA (SNIMVJ) a notificat Consiliul Concurentei cu privire la pretul mic pe care Complexul Energetic Hunedoara este de acord sã cumpere huila de la minele aflate în program de închidere.

Pentru cã reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara nu vor sã cumpere huila la pretul convenit cu Comisia Europeanã, respectiv 64 de lei/ GCal, reprezentantii Societãtii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiului SA au notificat Consiliul Concurentei. Conducerea SNIM VJ a fost de acord sã preia comanda de livrare a 50.000 de tone de cãrbune pentru aceastã lunã, la un pret de 50 de lei/Gcal doar pentru a  goli silozurile si pentru a  detensiona situatia de la subunitãtile pe care le coordoneazã, respectiv Petrila, Paroseni si Uricani, dar sperã ca ulterior sã obtinã un pret mai mare. „În cursul zilei de sâmbãrã a fost trimisã o comandã pentru 50.000 de tone de cãtre CEH cãtre Societatea Nationalã de Închideri de Mine, iar de astãzi reluãm livrãrile. Mai exact, încãrcãm astãzi 4.450 de tone, cãrbune pe care îl vom livra la Uzina Electricã Paroseni în integralitate. Pretul pe comandã era de 50 de lei/ Gcal, dar nu este un pret acceptat si de noi. Urmeazã sã stabilim ulterior, dupã ce se va întoarce si conducerea Complexului Energetic în tarã. Noi oricum am fãcut toate diligentele, am informat Consiliul Concurentei, cel care face intermedierea dintre Comisia Europeanã si Ministerul Economiei. În momentul de fatã asteptãm sã vedem ce va rãspunde Comisia Europeanã”, a declarat, luni, Petre Drãgoescu, directorul SNIMVJ.

Nu respectã pretul stabilit de Comisia Europeanã

Din cauza neîntelegerilor cauzate de pretul de livrare, minele care apartin de SNIM VJ au rãmas cu cãrbunele pe stoc, iar douã zile si-au încetat activitatea de extarctie. Minerii de la Paroseni s-au blocat în subteran, singura lor cerintã fiins dã fie lãsati sã lucreze, iar huila extrasã de ei sã fie cumpãratã de termocentralele care compun Complexul Energetic Hunedoara. De precizat cã pretul de 64 de lei a fost stabilit împreunã cu oficialii Comisiei Europene, care au si aprobat programul de închidere al celor trei exploatãri miniere, etapizat pânã în 2018, pe anumiti parametri financiari. Iar pretul poate fi scãzut, doar dacã Guvernul plãteste o sumã mai mare drept subventie, pentru echilibrarea balantei financiare.

Carmen Cosman