Un parlamentar bucurestean analizeazã posibilitatea de a se muta la Petrosani, pentru a ajuta autoritãtile locale în vederea realizãrii unor proiecte care ar putea fi cuprinse în platforma zonelor carbonifere aflate în tranzitie.
Cristina Prunã, parlamentar USR, se gândeste serios sã se mute în Valea Jiului pentru a veni în sprijinul autoritãtilor locale. Uniunea Salvati România considerã cã Guvernul României a abandonat Valea Jiului prin modul în care întelege sã reprezinte interesele cetãtenilor din aceastã zonã. Lipsa de interes din partea Executivului se manifestã atât în gãsirea solutiilor necesare la nivel socio-economic pentru o zonã aflatã în tranzitie.
”Sunt dezamãgitã de modul în care Guvernul României a înteles sã includã Valea Jiului în platformã europeanã gânditã de Comisia Europeanã pentru zonele carbonifere aflate în tranzitie. Las la o parte furisarea oficialilor români care au ascuns întâlnirile cu responsabilii de Bruxelles veniti la discutii. Nu aveam mari asteptãri. Dar dupã întâlnirile oficiale nu am aflat nimic. Cine se ocupã la Guvern de program? Care sunt planurile pentru Valea Jiului? Cum va beneficia zona minierã de programele europene si cum vom elabora noi programe pentru aceastã zonã? Nici o informatie, nici o mãsurã. Nimic!”, a declarat Cristina Prunã, deputat USR si membru în Comisia pentru Industrii si Servicii. Relevant pentru interesul Guvernului pentru Valea Jiului este si faptul cã prima intentie de includere a Vãii Jiului în platformã europeanã adresatã de partea românã Comisie Europene a fost formulatã de cãtre Cristina Prunã într-o scrisoare adresatã comisarului european pentru energie si mediu, Miguel Arias Cañete. Ulterior, premierul Viorica Dãncilã a manifestat o intentie oficialã pentru acest program si, finalmente, România a fost inclusã în program. De remarcat, cã din cauza neprofesionalismului oficialilor români, primele discutii de la Bruxelles s-au desfãsurat fãrã prezenta reprezentantilor din tara noastrã.
“Rolul nostru este sã venim cu solutii. Dacã acum, în al 12-lea ceas, politicienii locali de aici vor întelege cã trebuie sã se deschidã, sã comunice, sã renunte la tãcerea aceasta monumentalã în care stau si sã vinã cãtre cetãteni în cadrul unor consultãri publice sau în cadrul unui apel de proiecte… Ar trebui consultãri publice cu oamenii, cu grupurile cetãtenesti. Sunt foarte multi antreprenori care au idei. Cu toate cã existã diferenta aceastã politicã, eu nu cred cã ar trebui sã ne concentrãm pe diferentele de opinie sau conflictele politice, ci ar trebui sã ne concentrãm pe problemele oamenilor de aici. Lansez un apel cãtre dialog cu autoritãtile locale, eu sunt dispusã sã fiu prezentã. Dacã de la Bucuresti nu voi putea sã fiu suficient de implicatã, probabil cã mã voi muta aici pentru o perioadã de timp, numai sã gãsim acele proiecte sau acele solutii pentru oameni si sã nu mai întârziem sã pierdem si trenul acesta”, a mai spus parlamentarul USR, Cristina Prunã.
Timpul se scurge în defavoarea cetãtenilor din Valea Jiului. existã fonduri europene puse la dispozitia României, dar nu mai este timp. Orizontul de timp la care ne raportãm este finalul anului, atunci când minele Lonea si Lupeni se vor închide.
“Dezamãgirea mea a fost cã nu am vãzut termene. E clar cã fondurile europene existã, existã aceastã vointã din partea Comisiei Europene sã dedice fonduri în zona aceasta, însã trebuie corelatã cu activitatea de închidere a minelor”, a mai spus parlamentarul.
Monika BACIU