Turism

Un nou proiect de promovare a județului Hunedoara a ajuns la final

Asociația de Turism Retezat a implementat în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara și școlile gimnaziale Boșorod, Orăștioara de Sus, Pui, Bănița și Petros, în perioada aprilie – septembrie 2023, proiectul “Îmbunătățirea capacității turistice din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina”, finanțat de către MOL România și Fundația pentru Parteneriat, prin Programul Spații verzi.

Scopul proiectului l-a constituit creșterea vizibilității și importanței Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina și Destinației Ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, atât la nivelul comunităților locale, cât și la nivelul turiștilor, conștientizarea tinerei generații cu privire la importanța conservării mediului și crearea de facilități pentru vizitatori.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina cuprinde între limitele sale șase dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale și zone de interes turistic ale județului Hunedoara: Complexul carstic Ponorici-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Dealul și Peștera Bolii și Platoul Vîrtoape. Totodată, aici se află siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor. Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina este un loc unde natura se împletește armonios cu tradițiile locale dând naștere unui peisaj unic și vibrant.
Proiectul și-a propus a
implicarea comunităților locale în valorizarea mediului natural,
promovarea ariei protejate,
respectiv dezvoltarea infrastructurii de primire a turiștilor în aria naturală protejată.
“Ca de fiecare dată, proiectele de acest tip sunt binevenite pentru noi, dar și pentru comunitatea noastră. Prin intermediul activităților din proiect, cu adresabilitate în rândul copiilor (tabăra Junior Ranger), cred că am reușit să ajungem cu un pas mai aproape de scopul nostru constant – apropierea de natură a celor mici și familiarizarea cu termenii generali despre educația mediului. Sunt noțiunile de bază fără de care nu putem să îi transformăm în viitori ambasadori ai comunității lor și ai Parcului. Pe lângă dezvoltarea de infrastructură turistică
la Cheile Băniței, un loc tot mai vizitat, am reușit să continuăm ceea ce a devenit deja o tradiție – Ziua Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Astfel, în 20 august, pe lângă atelierele pregătite de rangerii juniori și seniori, Cheile Băniței au devenit scena unui concert inedit – vioară și pian la patru mâini, în interpretarea soliștilor Andrei Mihail Radu, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu. Ulterior, la Căminul Cultural din Bănița, am adus în atenția publicului participant și a comunității locale de pe teritoriul Parcului, filmul “Oamenii Drumului: Terra Banatica” regizat de Mircea Gherase, proiecție despre Via Transilvanica, traseul de lungă distanță ce traversează acest parc natural” , spune Călin Pop, coordonator proiect.
Valoarea proiectului este de 42 485 lei, din care contribuția Fundației pentru Parteneriat și Mol România este de 39 985 lei.