Dupã ce a intrat în faliment, Aninoasa s-a transformat într-un mini-oras în care nu se mai întâmplã nimic. Eventualii investitori nu mai apar iar lucrãrile demarate de-a lungul ultimilor ani au fost stopate. Printre acestea se numãrã si cele dedicate transformãrii fostei mine într-un muzeu.

Pentru cã nu mai sunt fonduri, lucrãrile au fost stopate, încã de acum doi ani iar ceea ce s-a fãcut pânã în prezent a intrat într-un plin proces de degradare. Mai exact, banii (inclusiv de provenientã europeanã) s-au cam dus pe Apa Sâmbetei. “Lucrãrile au fost stopate de mai mult timp iar anul trecut, prin octombrie, unitatea de management de la Bucuresti si-a încheiat finantarea. În plus, nici Banca Mondialã, care a alocat niste bani pentru acest proiect, nu mai doreste sã acorde noi fonduri. Pânã în prezent, investitiile au fost realizate în proportie de 50% dar se pare cã se vor opri la acest stadiu. Din pãcate, bani nu mai sunt iar din veniturile proprii nu ne putem permite continuarea acestui proiect, asa cã nu stiu ce se va întâmpla cu mina – muzeu”, a declarat Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa.

4-1Tot printr-un proces de continuã degradare trece si clãdirea care adãpostea fosta cantinã a minei închise în urmã cu 7 ani. “Noi ne dorim sã facem în spatiul respectiv un bloc de locuinte pentru tineri. Deocamdatã, însã, Agentia Nationalã pentru Locuinte ne-a anuntat cã nu dispune de fondurile necesare pentru realizarea acestui proiect”, a mai spus

primarul Aninoasei. În prezent, în Aninoasa, mai locuiesc circa 4.500 de oameni. Tinând cont de problemele financiare prin care trece localitatea, precum si de numãrul tot mai mic al contribuabililor la bugetul local, factorii de decizie locali par tot mai hotãrâti sã solicite transformarea acesteia, din oras, în comunã.

Mircea Nistor