Merge sub pământ, la Livezeni, scoate cărbune și, când e acasă mulge vaci Jersey. Este vorba despre un miner din Valea Jiului, care a înțeles că poate face treabă bună și acasă, a luat fonduri europene și, de la o vacă primită de la socri, are acum o cireadă cu vaci ce dau cel mai bun lapte din lume.
A auzit că fondurile europene l-ar ajuta și a scris un proiect.
Așa a ponit totul, chiar dacă avea idee doar cum se mulge vaca primită de la socrii. Dar a avut curaj să spere în reușita lui.
Florin Gârgă este acum unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri, care crește vaci Jersey, o rasă extrem de bine cotată și asta, când vine de la mina Livezeni, unde coboară să dea huilă.
„Este o vacă de lapte, cu cel mai gras lapte din lume. Sunt, de origine, din Danemarca, iar laptele are grăsime de 6%. Se face foarte bine telemeaua, untul, iaurtul. Putem procesa o gamă largă de produse, fiindcă laptele este gras. Noi ne-am documentat mult înainte, am scris un proiect pe fonduri europene și am zis că, dacă facem un centru de
prelucrarea laptelui, să aducem o
vacă cu laptele gras. Ne-am
documentat înainte, vreo două, trei luni. Am citit despre ele, să vedem cum se adaptează, toate cele și așa am hotărât să le aducem”, spune Florin Gârgă, anteprenor din Valea Jiului.
Și așa a început totul. Lucrează el, soția și socrii. Primele vaci le-a luat de la un importator din țară. Iar acum are propria cireadă, ultimul vițel având abia două săptămâni și a fost primul care ne-a întâmpinat, curios. „Acum avem văcuțe și din Danemarca, 4 bucăți. E profitabil, că toată lumea vine la noi. Nu facem față cu vânzările acum”, mai spune Florin. Iar Adela, soția lui e de părere că totul se face cu mult drag: „Trebuie curățate, îngrijite. Trebuie iubite, în primul rând. Dacă știam ce ne așteaptă? Nu știam! Cu așa multe vaci, nu știam. Știam de la părinții mei, care au avut și ei o vacă. Știam cum se mulge o vacă, cu mâna, dar nu știam cum se procesează laptele la așa multe vaci, cu mulgătoarea. A fost pentru noi un început de la zero. E muncă, de dimineață, până seara, chiar și noaptea, când fată vacile. Am început dintr-o joacă cu fonduri europene. Am zis că hai să încercăm și noi și nu ne gândeam să ajungem aici. Am început cu o vacă, pe care am luat-o de la mama și ne-am gândit că, dacă e să facem ceva și am luat fonduri, să facem ceva pentru oamenii care așteaptă produse tradiționale, fără E-uri, fără conservanți”.
Și acum nu mai fac față cererii. Litrul de lapte, din această specie de vaci, se vinde cu 7,5 lei. Oamenii au și stație de
îmbuteliere și clienții sunt de peste tot. „Îmbuteliem noi, la fermă. Vine omul îl ia de aici, sau ducem noi, la domiciliul
clientului”, spune Florin.
„Avem clienți și din Spania, Belgia, Germania. Exportăm. Lapte nu trimitem, dar brânză, unt, caș, vidate, punem în pachet, iarna și trimitem. Doar iarna, vara nu putem”, mai adaugă Adela.
De la 2.500 de euro în sus costă o astfel de vacă, o rasă de talie mică, iar proprietarul lor spune că nici nu mănâncă foarte mult, dar trebuie îngrijite cu atenție. Florin și Adela sunt doi anteprenori care au acum o mică fermă, cu 15 vaci Jersey, muncă din zonri și până în noapte.
Diana Mitrache