Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 septembrie 2017, o nouã piesã în categoria „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Exponatul lunii septembrie 2017 face parte din colectia de carte veche a MCDR, fiind reprezentat de un exemplar al tipãriturii „Îndreptarea legii” sau „Pravila mare”, o culegere de legi imprimatã în anul 1652 în tipografia Mitropoliei din Târgoviste. Prin cuprinsul ei juridico-canonic si prin scopurile judiciare, disciplinare si didactice, cartea a fost o legiuire de bazã pentru stat si bisericã, fiind aplicatã în Tara Româneascã, Moldova si Transilvania, si rãmasã în vigoare chiar si în secolul al XIX-lea în ceea ce priveste dispozitiile canonice.
Volumul este tipãrit cu alfabet chirilic, în limba românã, si a cunoscut o largã circulatie în întreaga arie geograficã locuitã de români, contribuind astfel la unificarea gândirii juridice românesti. Consideratã relativ rarã în Transilvania, a fost semnalatã în judetul Hunedoara în proprietatea unor biserici hunedorene din localitãti ca Tebea, Grid, Tustea, Grosi, Hondol, Beriu, Tei. Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva detine douã exemplare, volumul prezent intrând în inventarele institutiei în anul 1963, prin achizitie.
Considerãm însã cã este reprezentativ faptul cã, în timpul Revolutiei din 1848-1849, sau poate mai târziu, se semna pe ea nimeni altul decât Avram Iancu, în calitatea sa de Prefect a Legiunii Auraria Gemina dar si de avocat. Tinând seama de preocupãrile sale juridice, nu este exclus ca renumita carte de legiuiri strãbune sã-i fi apartinut. Cert rãmâne însã faptul cã Avram Iancu s-a semnat la un moment dat pe filele cãrtii, conferindu-i astfel valoare memorialã deosebitã si caracter de raritate bibliofilã, iar Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva expune acest exemplar în luna în care se se desfãsoarã Serbãrile Nationale de la Tebea.
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva