Turistii informati despre conduita pe munte

 

Salvamontistii vin cu o serie de recomandãri cãtre turistii care aleg statiunile montane.  Sezonul de schi s-a deschis în mai multe  statiuni din tarã, între care si Straja, iar salvamontistii le fac o serie de  recomandãri turistilor. De precizat este faptul cã Straja este singura statiune montanã din judet unde s-a dat startul distractiei pe pârtiile de schi.
„Alegeti un  echipament de alunecare pe zãpadã corespunzãtor, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice si al reglajului legãturilor, greutãtii corporale si nivelului Dvs. de pregãtire. Abordati, la început, cu precautie  pârtiile de schi, întrucât nu mai detineti aceleasi abilitãti sportive ca la finalul sezonului trecut si este necesarã o micã perioada de reacomodare. Schiati în asa fel încât sã nu puneti în pericol viata altui schior sau sã îi cauzati acestuia vreun prejudiciu. Adaptati-vã viteza si maniera proprie de a schia conform pregãtirii tehnice, conditiei fizice, stãrii zãpezii, gradului de dificultate a pârtiei, conditiilor atmosferice si densitãtii traficului de pârtie.  Alegeti cu grijã traiectoria pe care urmeazã sã coborâti, în scopul protejãrii schiorilor aflati în aval”, aratã Salvamont România. Sunt lucruri elementare pe care schiorii trebuie sã le cunoascã. “Depãsiti schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptã, fie pe partea stângã, cu conditia ca aceastã depãsire sã fie suficient de largã pentru a evita o eventualã evolutie neasteptatã a celui ce urmeazã sã fie depãsit. Asigurati-vã, printr-un examen atent al traficului din amonte si al celui din aval, cã atât dumneavoastrã, cât si alti schiori sunteti în afara oricãrui pericol, cu ocazia traversãrii unei pârtii sau a reluãrii parcursului, dupã o oprire temporarã pe pârtie. Evitati stationarea pe pârtie, mai ales pe portiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul cãderii,  eliberati pârtia în cel mai scurt timp posibil. Utilizati numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fãrã schiuri. Respectati indicatoarele de semnalizare si balizele de marcare  instalate pe pârtie si pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiati în pãdure, Nu coborâti direct, Interzis sãniusul, Nu circulati pe pârtie. Respectati marcajele internationale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte usor, albastru – usor, rosu-mediu, negru – dificil”, mai sustin cei de la Salvamont.
În cazul unor accidente, turistii trebuie sã anunte echipa localã Salvamont, direct, prin Dispeceratul National Salvamont la numãrul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând urmãtoarele: numele dumneavoastrã, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul si locul unde se gãsesc persoanele accidentate.
Cosmin BACIU

Advertisements