Cine a pariat pe turism a pierdut. Zeci de hoteluri si pensiuni din judetul Hunedoara sunt scoase la vanzare, iar preturile scad de la o zi la alta. Criza pune lacat pe turism, iar cei care au mizat ca vor scoate profit din aceasta afacere se vad nevoiti sa-si scoata la mezat hotelurile, motelurile sau pensiunile.
Recesiunea financiara s-a acutizat, si, in ciuda previziunilor optimiste de anul trecut, numarul turistilor care si-au lasat banii in judetul Hunedoara a fost aproximativ constat doar pe perioada iernii si mai ales in statiunile montane. Cei care au investit bani frumosi in constructia de locatii de cazare isi vand acum afacerea, asa ca site-urile de profil abunda de astfel de anunturi. Unele moteluri sunt finalizate, folosite cativa ani si declarate nerentabile.
Altele sunt inca in curs de edificare, semn ca criza financiara i-a ajuns pe proprietarii lor inainte sa apuce sa finalizeze constructia. Cele mai multe oferte se leaga, insa, tot de activitatea turistica, asa incat locatia sa capete un plus de valoare. De exemplu, Motelul Oana din Vulcan, construit in urma cu 10 ani, a fost scos la vanzare in urma cu cateva zile pentru 500.000 de euro. „Motelul a fost construit in 2002, cosmetizat anual, situat in centrul municipiului Vulcan , intre statiunile Straja si Parang, aproape de telegondola ce duce in Pasul Valcan si este singurul motel din oras”, descrie vanzatorul imobilului punctele forte ale acestuia.
In Geoagiu Bai, o pensiune de peste 500 mp cu teren de 700 mp este estimata la 650.000 de euro, dar pretul este negociabil. In municipiul Hunedoara, in schimb preturile cresc, iar o pensiune cu 1.000 de mp suprafata utila si 3.800 de metri patrati de teren ajunge la aproape un milion de euro. Iar in statiunile montane sunt chiar si mai scumpe.
Astfel, o vila in parang, de 1.500 mp se vinde cu 1,5 milioane de euro, dar in pret este inclus si terenul generos, in suprafata de 12.000 metri patrati. Exista, insa, si variantele ieftine. Pentru cei care se multumesc cu o afacere la poalele muntelui, adica in Lupeni, proprietarul unui hotel anunta o “mega-afacere in turism” si scoate la vanzare proprietatea pentru 400.000 de euro negociabil. In zona Nucsoara, o cabana ce necesita ceva reparatii, poate fi achizitionata cu 28.500 de euro, pret care include si terenul aferent. Si chiar si in Cincis preturile sunt acceptabile.
Site-urile de imobiliare abunda de astfel de anunturi, dar cumparatorii nu se inghesuie. Reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca majoritatea potentialilor clienti asteapta stabilizarea pietei inainte de a intra intr-o afacere, fie ea si in turism, domeniu despre care se spune ca reprezinta viitorul judetului Hunedoara.
Carmen Cosman