ADRVEST notează că turismul în sănătate, considerat încă de nișă, este o component importantă în acest domeniu în întreaga regiune, inclusiv în județul Junedoara.
”Turismul în sănătate ar
putea constitui o nișă importantă a acestui sector. Din analiza
sectorului turism în Regiunea Vest a reieşit faptul că turismul balnear şi wellness deține un avantaj competitiv. Regiunea Vest cuprinde centre balneare precum Buziaș și Băile Călacea în Timiș, Moneasa și Băile Lipova în Arad, Băile Herculane în Caraș-Severin sau Geoagiu-Băi în județul Hunedoara”, arată ADRVEST.
Aceste stațiuni sunt avantaje clare pentru turism datorită proprietăților deosebite ale apelor, locației acestora, istoriei, mai ales în contextul noii tendințe internaționale în creștere în
turismul de spa și wellness.
Cu toate acestea, stațiunile din regiune nu sunt modernizate sau sunt modernizate parțial, astfel că nu sunt competitive iar, locuitorii regiunii preferă să meargă în zone similare din alte locații.
Turismul este o activitate economică transversală care are un impact major asupra mediului și climei și asupra economiei Regiunii Vest în ansamblul ei.
”În cazul regiunii noastre
analiza Băncii Mondiale a
identificat o serie de tipuri de
turism ce formează avantajul
competitiv al sectorului turismului: turism balnear & wellness; ecoturism și turism activ; turism urban & cel legat de sectoarele profesionale precum întâlniri, delegări, convenții, expoziții.
Primele două forme de turism au legături evidente cu domeniile sănătății și calității vieții, având ca grup țintă persoanele implicate în activități de petrecere a timpului liber, în timp ce a treia formă de turism este conectată la domeniul medical mai ales prin capacitatea pe care regiunea o are în a răspunde eventualelor urgențe sau provocări de ordin medical”, mai subliniază ADRVEST.
Monika BACIU