Partea arhaicã ar trebui sã se îmbine cu normele actuale pentru practicarea unui turism de calitate în Parâng. Vase de toaletã, chiuvete aruncate la marginea pãdurii, case dãrãpãnate sunt câteva din imaginile care, potrivit consilierilor locali de la Petrosani, descriu imaginea turismului din munte.
Toate acestea ar urma sã fie stopate odatã cu intrarea în vigoare a regulamentului de functionare a turismului din Parâng. Pe lângã rezolvarea acestor deficiente, consilierii locali cer, imperativ, si introducerea sistemului de canalizare si a alimentãrii cu apã potabilã. Parângul este cea mai consacratã statiune montanã din Valea Jiului, însã nu beneficiazã de aceste utilitãti absolut necesare.
„Sã stiti cã nu revigorãm turismul numai cu haznale. Eu v-as ruga ca la viitorul proiect cu bugetul pe anul 2019 sã cuprindem si realizarea canalizãrii în Parâng si introducerea apei potabile. Nu se poate cã numai la Vulcan sã se realizeze acest lucru. Iar vis a vis de cabanele care le-ati vãzut dãrâmate sunt de fapt sãlasurile momârlãnesti, care într-adevãr trebuie date jos. Mai mult de atât, vara sunt peste tot numai animale, vaci, cai iar mirosul lor… nu mai vorbesc. În acest sens trebuie fãcut ceva”, a spus consilierul local Milu Vladislav.
O altã problemã este cea legatã de salubrizarea din munte. Consilierul Milu Vladislav sustine cã deseurile sunt transportate la baza statiunii montane, însã acest lucru se întâmplã doar vara. Consilierul este, însã contrazis de primar.
“Toti proprietarii aduc gunoiul iarna jos? Aceasta este o taxã de salubrizare si vara, firma care a câstigat are datoria sã preia acest gunoi menajer. Iarna se va stoca în acele puncte pe care tot noi le-am amenajat si primãvara o sã-l aducem jos. Eu nu am vãzut pe nimeni sã ia punga cu gunoi pe telescaun si sã o aducã jos. Aici vorbesc despre proprietari de cabane, nu de turisti”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
De cealaltã parte, consilierul Valeriu Butulescu este de pãrere cã asezãrile momârlãnesti si animalele ar trebui sã facã parte din peisajul turistic al Parângului. Sunt elemente specifice zonei, care dacã sunt valorificate pot atrage turistii.
“Fosele nu sunt atât de importante pentru atragerea turistilor, dar igiena în sine este un element fundamental. Si dacã chiar turistii aruncã gunoi pe perimetrul proprietarilor de cabane atunci acesti proprietari sunt obligati sã facã curãtenie dupã ei. Nu sunt de acord cu ideea cã aceste colibe momârlãnesti sã fie dãrâmate. Acestea trebuie sã se încadreze în peisaj pentru cã turisti vin sã vadã ceva din specificul zonei. Vã deranjeazã mirosul de cai dar nu vã deranjeazã mirosul gunoiului menajer. Eu zic cã acesti cai sunt chiar necesari, turisti când vin îsi fac fotografii cu aceste animale”, a tinut sã precizeze consilierul local Valeriu Butulescu.
Cabanierii vor trebui sã respecte si normele privind mentinerea curãteniei în zona turisticã. Cei care nu vor respecta prevederile vor putea fi sanctionati, în baza reglementãrilor în vigoare si a hotãrârilor consiliului local.
Nici crescãtorii de animale din zona Rusu – Parâng nu au scãpat de vigilenta comisiei, care propune “propune UAT Petrosani ca prin personalul de specialitate din cadrul Primãriei, sã se realizeze o informare a crescãtorilor de animale din zona turisticã Rusu-Parâng, privind conditiile si regulamentele de protectia mediului ce se impun pentru aceastã activitate, iar în privinta unui termen de finalizare se propune ca datã limitã pentru intrarea în legalitate, 01.09.2020”.
Monika BACIU