În timp ce Ministerul dezvoltãrii regionale si Turismului pompeazã fonduri serioase pentru dezvoltarea statiunilor montane din Valea Jiului, cabanierilor putin le pasã de legalitate.
Un numãr infim de cabane sau pensiuni care functioneazã în statiunile din Valea Jiului sau clasificate sau autorizate. Majoritatea detinãtorilor de spatii de cazare preferã sã practice turismul la negru, iar numãrul pensiunilor creste direct proportional cu lucrãrile de dezvoltare a domeniilor schiabile. Practic, tot mai multi turisti se îndreaptã spre Valea Jiului odatã cu îmbunãtãtirea conditiile de aici, dar acest lucru nu îi determinã pe cabanieri sã intre în legalitate. Edilii stau cu ochii pe ei si la primul pas gresit promit sã îi amendeze, pentru cã doar asa întelege si românul cã existã legi strice, ce trebuie respectate.
În Statiunea Parâng se deruleazã unul dintre cele mai mari proiecte implementate vreodatã la nivel national si care vizeazã dezvoltarea turismului. La finalizarea proiectului, în aceastã statiune montanã ar trebui sã avem cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Sud-Est, care se va întinde pe o suprafatã de 150 hectare si va avea 17 pârtii. De asemenea, pentru acces, între Petrosani si statiunea montanã Parâng va fi amenajatã si o telegondolã. Acest lucru va duce, în mod cert, si la cresterea numãrului de capacitãti turistice. Acum, în zona Hotelului Rusu si sus în statiune sunt deja construite 169 de cabane. Doar 14 dintre acestea, sunt însã, clasificate, asa cum cere legea. „Am avut si întâlniri cu cei care practicã turismul. Îi ajutãm cu ce putem, le-am pus la dispozitie si legislatia, dar nu putem sã-i obligãm sã intre în legalitate. Bineînteles cã vom face si controale în zonã”, a declarat city managerul municipiului Petrosani, Marian Popescu.
Pasul Vâlcan – raiul turismului la negru
Situatia este similarã si în Pasul Vâlcan, o statiune mai nouã, care a început sã prindã contur dupã ce fostul ministru Elena Udrea a inaugurat aici o telegondolã modernã.
În Pasul Vâlcan functioneazã deja peste 60 de cabane, dar exact trei si-au declarat pânã acum activitatea. „În afarã de cabana mare, a lui Emil Pãrãu, mai sunt declarate încã douã cãsute de vacantã. În rest, nu a mai venit nimeni. Trebuie sã facem si controale, pentru cã turistii încep sã vinã. Ei sustin acum cã nu practicã turismul, dar, când îi prindem, îi amendãm”, a declarat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. Statiunea Pasul Vâlcan a fost cuprinsã într-un amplu program de modernizare cu fonduri de la MDRT. Primul pas al proiectului de dezvoltare a turismului în Pasul Vâlcan a fost inaugurarea telegondolei care face legãtura dintre municipiul Vulcan si statiunea montanã, o investitie în valoare de aproape 33 de milioane de lei, fãrã TVA, realizatã din bani alocati de Ministerul Turismului. Proiectul continuã, însã, iar la final în aceastã statiune vor functiona douã telescaune, mai multe instalatii de teleschi, precum si cinci pârtii de schi, dintre care cea mai mare va avea o lungime de 5 kilometri. Iar în Straja, cea mai cãutatã statiune din Valea Jiului, lucrurile nu diferã cu mult fatã de celelalte douã exemplificate anterior.
Carmen Cosman