Turismul de nisã începe sã prindã avânt si în judetul Hunedoara. potrivit specialistilor din domeniul turistic, din ce în ce mai multi turisti cautã locurile energetice, spirituale si cele încãrcate de istorie. Vizat este si judetul Hunedoara, cu Sarmisegetusa, cetãtile dacice din muntii Orãstiei.
„În ultimii ani, în România s-a impus marca UNESCO si agentiile specializate pe incoming organizeazã o serie de circuite pe aceastã temã. România are foarte multe locuri pline de energie, locuri în care natura se îmbinã cu istoria. Avem anumite lucruri pe care alte tãri nu le au: avem traditii, de exemplu Bucovina si Maramures sunt unice. Avem cetatea Sarmizegetusa, capitala Daciei, care poate fi promovatã pe plan international asemeni sitului Stonehenge din Marea Britanie. România are, în prezent, în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, sase situri culturale (bisericile din Moldova, Mãnãstirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetãtile dacice din Muntii Orãstiei, centrul istoric al Sighisoarei si bisericile de lemn din Maramures), precum si douã situri naturale (Delta Dunãrii si pãdurile seculare si virgine de fag din Carpati)”, spune Traian Bãdulescu, consultant în turism.
Presedintele Asociatiei de Studii Ezoterice si Terapii Complementare – Club UNESCO, Teodor Vasile, apreciazã cã principalele zone energetice ale României sunt Muntii Bucegi (Babele, Sfinxul, vârful Omu, Bucura, Valea Ialomitei), Muntii Retezat si regiunea limitrofã Parcului National, Cetatea Capidava si “Inelul de Piatrã”, Muntii Buzãului cu Tara Luanei, toatã salba de cetãti si nu numai din jurul cetãtilor Sarmizegetusa si, bineînteles, Muntele Ceahlãu. „Cãlãtoriile reprezintã unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face în viatã în ceea ce priveste dezvoltarea personalã. As putea sã-l citez pe Dalai Lama, care spunea:”încercati, în fiecare an, sã mergeti într-un loc nou. În felul acesta vã veti încãrca cu ceva nou, atât din punct de vedere spiritual, cât si pur energetic”. Odatã pe an, mãcar, sã încerci sã vezi un loc nou, astfel încât sã acumulezi ceva. O altã informatie, o altã energie. Iar România oferã multe astfel de locuri. Acestea le oferã vitalitate si energie, pentru cã acesti turisti respectã mama Terra”, a precizat Teodor Vasile, potrivit focus-energetic.ro Consultantul în turism, Traian Bãdulescu sustine cã zonele turistice ale Hunedoarei sunt insuficient promovate.
Monika BACIU