Proprietarii de cabane de la poarta de intrare in Parcul National Retezat, respectiv Campu lui Neag, n-au renuntat la intentia lor de a obtine certificarea Pan Parks.

Reteaua exclusivista care promoveaza turistic zonele salbatice de pe mapamond si care a certificat deja cateva cabane din zona Retezatului, a inclus in descrierile sale si Valea Jiului ca una din portile principale de acces. Pe saitul Pan Parks turistii straini sunt indemnati sa viziteze Retezatul si au la dispozitie descrierea completa a traseului pe care trebuie sa-l urmeze prin Petrosani-Lupeni-Uricani-Campu lui Neag-Cheile Butii (40km) sau cu „statie” finala Campusel (60km). Totodata, turistilor straini le este explicat si ca „pana la aceasta poarta de intrare in masiv pot ajunge foarte comod cu autoturismul”, ceea ce din zona Carnic nu se mai poate. Cum strainii sunt indrumati sa viziteze aria naturala prin Valea Jiului, nu mai ramane decat ca si cabanierii din zona Campu lui Neag sa apara pe lista exclusivista de pensiuni recomandate de for. Initiative ale proprietarilor de pensiuni din zona Uricani-Campu lui Neag au fost imediat dupa acreditarea celor din zona Tarii Hategului, insa ele s-au stins din cauza situatiei incerte a DN 66 A. Totusi, proprietarii de pensiuni n-au renuntat la ideea de a-si transforma cabanele dupa cerintele fundatiei europene.

Opt pensiuni certificate

Cele opt pensiuni si cabane romanesti care fac parte din Pan Parks sunt situate in comunele Salasu de Sus, Rau de Mori, pe Valea Raului Mare, in zona Carnic (la una din portile Parcului National Retezat) si la cabana Rotunda, la o altitudine cuprinsa intre 600 si 1.000 de metri. Toate sunt in vecinatatea sau chiar in Parcul National Retezat (PNR) zona care, de asemenea, este integrata alaturi de alte zece rezervatii din zece state europene in reteaua exclusivista.

Pentru acreditare, pensiunile din Retezat au fost supuse unui proces de evaluare de lunga durata si foarte bine pus la punct. Printre criteriile care au trebuit indeplinite de pensiuni se numara cele referitoare la oferirea de bucate traditionale, angajarea si calificarea personalului, existenta utilitatilor si, cel mai important, protejarea mediului.

Avantaje

Un certificat Pan Parks aduce o serie de avantaje, dar nu imediat. Cel mai mare atu il

constituie promovarea pe care o face Pan Parks la nivel international. Fundatia are contracte cu tour-operatori foarte puternici din Danemarca, Norvegia, Olanda, dar si alte state din afara continentului, ceea ce inseamna un mare pas pentru dezvoltarea tuturor comunitatilor locale de la poalele Retezatului, nu numai pentru cei care detin pensiuni si cabane turistice. Anual circa 10 mii de turisti straini din tari ca Germania, Ungaria, Cehia, Franta, Finlanda, Olanda sau Austria, viziteaza Retezatul.

Ce este „PAN Parks”?

PAN Parks este un concept unic care uneste natura, conservarea naturii si turismul, dupa cum reiese si din sloganul fundatiei: „People respect nature!”. Proiectul Pan Parks a fost initiat in 1990 de World Wide Fund for Nature si un operator de turism din Olanda. Fundatia a fost creata cu scopul de a promova si proteja peisajele virgine din intreaga Europa. „Cei mai multi dintre europeni nici macar nu-si pot imagina de numarul foarte mare de zone salbatice de langa usa lor. Pentru multi europeni „salbaticia” inseamna America or Africa”, se arata in descrierea fundatiei. Din aceasta viziune s-a nascut PAN Parks. Fundatia garanteaza vizitatorilor o Europa cu arii „salbatice”. Din 1990 si pana in prezent zece parcuri nationale au fost acceptate in retea abia dupa ce s-au aliniat la cerintele privind protejarea ecosistemului. Pentru a putea fi admisa in retea, fiecare arie protejata trebuie sa aiba cel putin 20.000 de hectare din care cel putin 10.000 de hectare sa fie strict pentru natura si pe care sa nu se desfasoare nici o alta activitate.

Administrarea atat a ariei naturale cat si a turistilor vizitatori trebuie sa se realizeze dupa standarde inalte. Odata ce un parc a atins aceste standarde , se va face o inspectare si este certificat ca parc. Dupa certificare, managerul parcului si operatorii locali din turism care primesc recunoasterea Pan Parks trebuie ca conlucreze pentru a dezvolta o strategie de dezvoltare pentru intreaga zona in care se afla parcul, dar mai ales sa nu aduca prejudicii ariei protejate si mediului inconjurator.

Maximilian Ganju