Sfânta Varvara, stema Petrosaniului, dar si câteva însemne specifice acestui loc au fost încrustate pe o bucatã de lemn din care pãrintele Ciprian Marton a creat o troitã. Ansamblul a fost amplasat pe soclul ce asteaptã de ani buni un monument închinat eroilor neamului, iar cel care a creat totul, sculptând în atelierul bisericii Sfânta Varvara ansamblul, ne explicã si cum a gândit simbolistica.
„Am vrut sã facem ceva pentru oras, care sã rãmânã pentru generatiile urmãtoare, ceva care sã fie încãrcat de o anumitã simbolisticã si sã semnifice ceva. Am pus câteva elemente care sã fie legate de orasul nostru. O avem pe Sfânta Varvara, în partea de sus, ea fiind ocrotitoarea orasului nostru si a minerilor, iar în partea de jos existã emblema orasului nostru. Am încercat astfel sã fac ceva personalizat, ca locuitorii de aici sã se simtã legati de acest simbol si sã nu fie unul oarecare”, a spus pãrintele Ciprian Marton, preot Biserica Sfânta Varvara din Petrosani.
Avem eroi ai neamului, pe care nu trebuie sã uitãm sã îi comemorãm, iar Dumnezeu este sus si ne vede, suntem români si ortodocsi, iar în viatã trebuie sã ne raportãm la Dumnezeu. Asa a gândit preotul Ciprian ansamblul amplasat acum pe soclul ce va fi redecorat, dar care va aminti mereu de cei care s-au jertfit pentru acest oras, iar totul a durat câteva sãptãmâni. „Am lucrat câteva sãptãmâni, dar am lucrat cu drag, pentru cã si eu sunt de aici si sunt mândru de asta si astfel mi-am pus si eu amprenta asupra acestui oras”, a mai adãugat pãrintele Ciprian. Ani de zile s-a vorbit despre amplasarea pe acest soclu a unui element care sã simbolizeze eroii neamului nostru. Nu aveam niciun ansamblu reprezentativ, iar statuile minerilor nu si-au mai gãsit aici locul. S-a vorbit si despre o statuie a unui salvator miner, însã, pânã la urmã, Consiliul Local al municipiului Petrosani a agreat aceastã idee laicã. Înainte de Revolutie, aici era amplasat un ceas, care chiar cânta la ore exacte, însã, ani la rând, soclul a stat gol si pe el s-au purtat discutii ample în consiliile locale.
Diana Mitrache