Trebuia să colectăm gunoi selectiv de două luni jumate. Așa și…?

P lătim pentru cât gunoi facem și, de la 1 ianuarie, conform legilor existente în România, trebuia deja să aruncăm gunoiul pe fracții. Și ce, credeți că facem așa? Nici vorbă! Responsabilii din Consiliul Județean Hunedoara recunosc asta și ne spun și a cui e vina.

Plătim cât gunoi producem, îl selectăm și respectăm legea. Asta în teorie, pentru că, deși primarii din Valea Jiului, reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, ai firmei SUPERCOM, dar și experți de la București s-au întâlnit, în noiembrie 2020, la Petroșani, pe tema gunoiului menajer, nimeni nu a pus în aplicare nimic. Discuțiile s-au purtat, în principal, cu privire la respectarea Ordonanței 74, care prevede taxe suplimentare. „Există un contract care are clauze și obligații pentru toate părțile și acel contract trebuie să fie foarte bine studiat și noi ne ocupă de acest lucru”, a spus Alin Adam Țambă, vicepreședintele CJH.
Există deja de mult timp obligația primăriilor să ducă gunoi mai puțin la deponeu, ca să plătească mai puțin. Din păcate, colectarea selectivă nu merge cum ne-am dorit noi, nu este pe cele 4 fracții, din cauză că UAT-urile nu au pus în aplicare Ordonanța 74, deși au aprobat hotărâri de consiliu în acest sens.
Și de vină ar fi și operatorul care duce cu aceeași mașină toate deșeurile. „Operatorii de gunoi au probleme și de dotare, în sensul în care o mașină, două, sau trei de gunoi se strică, în acel moment, devine imposibil pentru ei să își respecte un program de colectare, în așa fel încât să nu afecteze colectarea selectivă ”, mai spune vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara.
Legea compostului a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 și aduce amenzi cuprinse între 400 şi 30.000 de lei. Aceasta obligă cetăţenii şi firmele să colecteze separat, din gunoiul menajer, resturile biodegradabile, cu scopul de a fi transformate în îngrăşământ.
Problema este că, chiar dacă oamenii ar colecta selectiv, în realitate nu există circuitul complet de reciclare. Astfel, după colectarea selectivă, cel mai probabil gunoiul ajunge să fie din nou amestecat.
Autorităţile administraţiei publice locale, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor.
Diana Mitrache

Advertisements