Sute de oameni merg, în fiecare week-end, să exploreze pe jos, munții din zona noastră, iar salvamontiștii spun că, în partea de vest a Văii Jiului sunt peșteri ce încă nici nu au fost descoperite. Astfel de trasee ne recomandă acum, pentru că, așa cum spun ei, locurile sunt incredibile.
Turiștii care vin la munte, în Valea Jiului sunt sfătuiți să meargă pe traseele din cheile munților din vestul zonei. Sunt locuri neexplorate de foarte mulți oameni și care oferă peisaje extraordinare. Iar unul dintre trasee este tocmai cel pe care oamenii îl foloseau atunci când voiau să evite vama impusă la granița cu imperiul Austro-ungar, care era delimitat de munții noștri. „Sunt foarte multe trasee turistice pedestre accesibile, pe această perioadă, având în vedere că nu e foarte multă zăpadă, până la 1,400 m altitudine. Se pot aborda Cheile Brăiții, care sunt legate de o istorie fantastică. Aici este una din așa zisele drumuri ale Văii Cucului, unde găsim încă tunele săpate de către cei ce evitau, pe perioada Imperiului Austro-ungar, zona de vamă a Pasului Vâlcan”, a spus George Resiga, șeful Salvamont Straja.
Dar nu doar din punct de vedere istoric sunt frumoase și de exploatat aceste locuri, ci și pentru peșterile de aici. „Odată ce ne ducem pașii spre patrea superioară a Jiului de Vest, acolo intrăm într-un paradis a ceea cesunt calcarele jurasice. Sunt foarte multe peșteri, o parte dintre ele fiind arii protejate, dar accesibile turiștilor. Putem vorbi că este o perioadă optimă de explorare, a celor ce caută peșteri noi. La ora actuală, pe partea superioară a Jiului de Vest, sunt cartografiate în jur de 600 de peșteri, dar numărul lor nu este doar atât. Avem unul dintre cele mai mari platouri carstice din țară, iar potențialul de a descvoperi peșteri noi este foarte mare”, mai spune George Resiga.
Toate aceste trasee pot fi încă exploatate și, dacă ai noroc, poți da de cavități în stânci, în care natura a creat o lume de cristal, brodată cu
stalactite și stalacmite.
Diana Mitrache