Complexul Energetic Hunedoara primeşte o gură de oxigen pentru încă o perioadă. Societatea grav afectată de lipsa cărbunelui şi implicit a vânzării şi a cererii scăzute de pe piaţa energiei încheie un contract cu Transelectrica.
CEH va asigura serviciile de sistem până la finalul acestui an, după ce ANRE a aprobat preţul cu care Transelectrica va cumpăra serviciile tehnologice de sistem-rezervă terţiară lentă de la Complexul Energetic Hunedoara, în al doilea semestru al acestui an. Acest preţ este de 13,31 lei/MWh.
În cazul în care Complexul Energetic Hunedoara nu va putea onora comenzile, va fi nevoit să notifice Transelectrica. Mai exact, societatea energetică va beneficia de servicii de sistem, lucru care îi va aduce bani în conturi.
”Necesitatea asigurării securităţii aprovizionării cu energie electrică produsă prin utilizarea cărbunelui energetic din Valea Jiului, precum şi a păstrării nivelului actual de adecvanţă a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) a rezultat din studiile realizate de operatorul de transport şi sistem – CNTEE Transelectrica SA, la nivelul anului 2018. În situaţia opririi funcţionării celor două termocentrale (Mintia şi Paroşeni), se identifică următoarele influenţe negative asupra funcţionării SEN: reducerea capacităţii de transfer transfrontalieră a energiei; reducerea nivelului de adecvanţă a Sistemului Electroenergetic Naţional SEN, mai ales în perioadele de iarnă şi de secetă accentuată, din punctul de vedere al acoperirii consumului intern”, arată documentul postat pe site-ul ministerului. Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. are obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem către Operatorul de transport şi sistem. la o valoare a puterii electrice de cel puţin 400 MW, în condiţiile reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Operatorul de transport şi sistem stabileşte capacitatea lunară corespunzătoare serviciilor tehnologice de sistem, reprezentând rezervă terţiară lentă, din care o capacitate de 400 MW este alocată pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. În cazul unor situaţii accidentale sau neprevăzute în funcţionarea grupurilor energetice din cadrul Complexului Energetic Hunedoara – S.A., care determină indisponibilitatea cu privire la realizarea serviciilor tehnologice de sistem, producătorul are obligaţia să anunţe Operatorul de transport şi sistem conform prevederilor actelor normative în vigoare, iar acesta va achiziţiona serviciile de sistem respective, în regim concurenţial.
Până la data de 31 decembrie 2020 sunt valabile serviciile de sistem. Cu o capacitate instalată de 1.225 MW, CEH este cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a României şi, în pofida situaţiei financiare deosebit de dificile, reuşeşte să asigure în continuare servicii de sistem sigure şi stabile operatorului de transport şi sistem. În afară de producţia de energie electrică, Sucursala Electrocentrale Deva este unicul producător care livrează energie termică în sistem centralizat în Municipiul Deva. Totodată, Sucursala Electrocentrale Deva este şi operator al serviciului public de alimentare cu energie termică pentru municipiul Deva.
Cosmin BACIU