6Doi bãrbati acuzati cã au traficat aurul dacic au fost eliberati de magistratii de la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanta a respins recursul formulat de procurori privind decizia Tribunalului Hunedoara privind înlocuirea mãsurii arestãrii preventive cu cea a obligatiei de a nu pãrãsi tara.

Cei doi inculpati sunt Florin Delinescu, fost custode al Sectiei Muzeale Sarmizegetusa Ulpia Traiana din cadrul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva si unul dintre „ajutoarele” lui, Ioan Varga. Cei doi sunt acuzati cã în perioada martie–mai 2013 au tranzactionat ilegal cinci monede din aur de tip Lysimach cu suma de 3.550 euro si 22 de monede de tip denari romani cu suma de 1.000 euro prin încãlcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemã de spãlare a artefactelor în vederea ascunderii originii infractionale ale acestora.

Braconierii arheologici au fost trimisi în njudecatã pentru sãvârsirea infractiunilor de: asociere în vederea sãvârsirii de infractiuni, spãlare de bani, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si efectuarea de detectii si sãpãturi neautorizate în situri arheologice.  Cu ocazia perchezitiei din 10 mai 2013, politistii judiciari au  ridicat de la domiciliul uneia dintre persoanele cercetate în cauzã un lot de 3 monede de aur tip Lysimach, un inel medieval si 77 de monede antice din argint. Conform raportului de expertizã numismaticã efectuat în cauzã, „cei 3 stateri de tip pseudo – Lysimach emisi de Tomis si Callatis ridicati cu ocazia perchezitiei sunt emisi cu aceleasi stante de avers – revers ca si piesele recuperate si fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, partial recuperate.

Artefacte din clasa „Tezaur” recuperate de politisti

6-1În cursul urmãririi penale, au fost recuperate loturi de artefacte apartinând Patrimoniului Cultural National, clasa Tezaur: un lot de 31 monede de tip pseudo – Lysimach, un tezaur alcãtuit din colier cu pandantive si cercei din aur în valoare de 100.000 dolari, 13 brãtãri spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 dolari, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 dolari, 202 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum si alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice. Urmãrirea penalã a fost efectuatã de Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia si organele politiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Directia de Investigatii Criminale, Inspectoratelor de Politie ale Judetelor Hunedoara si Alba.

Carmen Cosman